Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezgoda

Kameni stup pao blizu ulaza kardinala Josipa Bozanića

Kameni stup
ARHIVA VL
19.01.2013.
u 18:00

Za obnovu zagrebačke katedrale godišnje se troši od 10 do 12 milijuna kuna, a dosad je obnovljeno glavno i zapadno pročelje

Osim što je stvorio teškoće u funkcioniranju grada, snijeg koji posljednjih tjedan dana pada u metropoli oštetio je i njezinu prvostolnicu, zagrebačku katedralu. Jedan od najprepoznatljivijih simbola grada, čija obnova traje još od početka devedesetih, ostao je bez jednog od svojih golemih stupova, koji se srušio pod težinom snijega. Pao je u dvorište i to vrlo blizu jednog od ulaza u Nadbiskupski dvor gdje živi kardinal Josip Bozanić.

Ne zna se kraj obnove

– Snijeg nam je s krova odvalio veliki stup. Katedrala je u prilično lošem stanju i potrebna je brza sanacija objekta, ali trudimo se koliko možemo. Dosad smo obnovili veliki dio, a da sada imamo 25 milijuna kuna završili bismo južni zvonik i konačno skinuli skele s pročelja. Imamo stotine troškova, pa je teško sve to financijski pratiti – kaže monsinjor Mijo Gabrić, jedan od članova odbora za obnovu katedrale, koja je posljednji put potpuno obnovljena davne 1880. godine prema nacrtima Hermanna Bolléa nakon velikog potresa. Teško je reći kada će dugogodišnja obnova napokon završiti, jer, prema riječima monsinjora Gabrića, godišnje troše od 10 do 12 milijuna kuna na radove. Obnova sjevernog zvonika završena je u jesen 2010. godine, a dosad je obnovljeno zapadno i glavno pročelje.

Pomoć grada i države

– Grad nam daje koliko može. Evo, sad smo dobili milijun kuna, država je dala 900 tisuća kuna, a snalazimo se na razne načine, ali većinu financiramo sami. Iako ide sporo, možemo reći da nismo stali ni jedan dan od početka obnove – kaže mons. Gabrić. Upravo im je grad Zagreb, točnije gradonačelnik Milan Bandić, u svojoj posljednjoj odluci iz 2012., iz sredstava za spomeničku rentu dodijelio točno 999.999,99 kuna, jer mu za kunu veći iznos, odnosno milijun, treba odobrenje Skupštine. I 2008. godine gradonačelnik je dao tri milijuna kuna za obnovu najveće zagrebačke crkve.

>>FOTO Tko je tko na Kaptolu: Tko su najbliži Bozanićevi suradnici?

 

Komentara 28

VA
vlad_antoine
18:17 19.01.2013.

KOliko sam upoznat, Crkva od Republike Hrvatske dobiva milijune kuna... gdje se točno taj novac troši?

BA
baniček
18:10 19.01.2013.

zašto obnavljati katedralu da se unutra skupljaju svečenici pedofili, rekao bi naš narod? :)))

TM
tom milles
19:17 20.01.2013.

>>>dakle ,razboriti ljudi i iskreni vjernici tražiti će sina božjega tamo gdje je on i rođen ,također na način kako je on provodio svoj život.Sve ostalo izigravanje je vjere u boga i sina božjega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije