Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODIŠNjI PROGRAM

Kako pomoći osobama s teškoćama da se osamostale

Uši širom otvorene (1)
Foto: M. Fančović/VLM
1/3
14.06.2011.
u 18:09

U sklopu projekta "Uši širom otvorene" u školi "Slava Raškaj", koji je financiran pristupnim fondovima EU, više od 90% osoba s oštećenim sluhom našlo posao

U Centru za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj", koji se brine za edukaciju osoba s oštećenim sluhom i drugim teškoćama, proslavljeno je privođenje kraju programa "Uši širom otvorene", kojim je, uz financiranje iz fondova EU, omogućeno stjecanje profesionalnog znanja i zapošljavanje osoba oštećenog sluha. Školovanje za tražena zanimanja kuhara i slastičara, pri čemu slušni nedostaci nisu nikakva smetnja, izvedeno je u suradnji s ugostiteljskom školom iz Bjelovara, uz putovanje na praksu u Finsku gdje su se učenici "Slave Raškaj" kulinarski iskazali i razmijenili iskustva s finskim kolegama. Cijeli program izveden je u suradnji "Slave Raškaj" s Pučkim otvorenim učilištem i prof. Tihomirom Žiljkom, zahvaljujući čijem trudu su sramežljive osobe s teškoćama postale samouvjerene i vješte osobe.

Cijena cijelog jednogodišnjeg projekta, koji službeno završava 1. rujna 2011., kao što je 1. rujna 2010. i počeo, bila je 180.394,44 eura, a koliko je taj novac dobro utrošen najbolje su pokazali učenici profesora kulinarstva V. Habela, koji su za dva sata bez problema pripremili kompletan obrok za 80 ljudi, bez ikakvih problema, zahvaljujući i šest radionica simuliranog restorana u kojima su se morali snaći u nemilosrdnim radnim uvjetima. Koliko su dobro savladali zanat, najbolje govori činjenica da iz kulinarske škole u "Slavi Raškaj" 91,5% polaznika ili nastavlja školovanje ili se zapošljava – sezonski ili na neodređeno vrijeme. Nekoliko poslodavaca baš je specifično tražilo za zaposlenike učenike koji su kod njih bili na praksi.

Novac nije utrošen samo za kulinarsko školovanje i uspostavljanje mehanizama kojima će i buduće generacije biti osposobljene da samouvjereno i vješto krenu u samostalan život, nego i na razvijanje informatičke opreme koja omogućava gluhima lako snalaženje u radu u kuhinji. Cijena takve opreme od 3000 eura može naizgled biti visoka, ali ona vrijedi samo za situaciju kad restoran i kuhinja nisu informatizirani i obuhvaća potpunu informatizaciju objekta; ako infrastruktura već postoji, trošak se svodi na svega 100 eura za jedan ekran osjetljiv na dodir koji omogućava osobi sa slušnim poteškoćama da prima i ispunjava narudžbe većom brzinom od onih koji čuju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije