Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oduševljeni 'špicom'

Kako diše Zagreb s turistima i što još možemo ponuditi?

turisti u zagrebu
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
26.03.2013.
u 17:00

Siječanj 2013. rekordan je po broju posjetitelja, a Zagreb osvaja i svjetske medije. Turisti su oduševljeni ‘špicom’ i mogućnošću pijuckanja kave na svakom koraku

Umjesto hotelske usluge, sve se više turista odlučuje za smještaj u apartmanima koji im omogućuju cjelokupnu hotelsku ponudu, ali i potpuni komfor uz kuhinju s perilicom posuđa, rublja... To su prepoznali i iznajmljivači u Zagrebu, kojih je trenutačno 297 registriranih pri Gradskom uredu za gospodarstvo. Zarada kratkoročnog najma mnogo je veća od dugoročne, pa tako, odluči li se netko iznajmljivati stan u centru Zagreba, može u nekoliko dana zaraditi za prosječan mjesečni najam jednog stana.

Što više u kratkom roku

– Kratkoročni najam istovremeno znači i neusporedivo više angažmana oko stana i gostiju. Kod dugoročnog najma vlasnik stana uglavnom nema drugih briga osim hoće li podstanar na vrijeme platiti mjesečnu stanarinu i režije – kaže Maja Novak, koja posjeduje stan na samom Trgu bana Jelačića te dodaje da je u posezoni cijena apartmana 70 eura. Na tu se vrstu smještaja odlučuju obitelji s djecom, dok mladi između 18 do 25 godina odabiru hostele.

– Tako najjeftinije prođu jer žele obići što više mjesta u kraćem roku – kaže Sara Ćuro, voditeljica hostela Cherry, te dodaje da naplaćuju od 120 kuna za sobu do 65 eura za apartman. Otvoreni su punih godinu dana, a već imaju stalne goste koji dolaze na seminare, tečajeve, sportska natjecanja, u izlazak... Gosti im dolaze tijekom cijele godine, ljeti ih ima najviše iz inozemstva. To potvrđuju i statistike Gradskog ureda za strategijsko planiranje. Od siječnja do kraja listopada 2012. Zagreb je posjetilo 531.399 stranaca, što je 7,7 više posto u odnosu na 2011.

Različita očekivanja

Ipak, mladi turisti žale se što ljeti, kada Zagrepčani napuste glavni grad, gotovo ništa ne radi.

– Onaj tko dođe preko tjedna ne pamti isti Zagreb kao oni koji dođu za vikend – kaže Sara. No direktor Esplanade Ivica Krizmanić kaže da je sve stvar očekivanja.

– Naši gosti ne dolaze po zabavu. Sviđa im se što je sve blizu, a oduševe se kad čuju da je Venecija udaljena tri i pol sata, budući da neki putuju na posao svaki dan po dva sata – kaže Krizmanić te dodaje da im je hit destinacija Zelena tržnica. Gradu, slažu se turistički djelatnici, nedostaje mnogo toga, od kongresnog centra za poslovne ljude do malih i kvalitetnih jeftinih restorana.

>>Ovaj mladi par vlasnik je najvećeg privatnog hostela u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije