Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Futuristički izgled

Kako će Zagreb izgledati u 2050. godini? Pogledajte ovu viziju

'kugla_nnn_gra_240513'
Foto: ''
1/5
25.05.2013.
u 08:44

Mi smo predvidjeli i futurističke tramvaje na kat, izgradila bi se i nova podzemna željeznica u koju bi se postavile vjetroturbine koje bi skupljale energiju za napajanje vlakova, kaže apsolventica Anja Mikšić.

Gledali ste milijun SF filmova. Neka vam oni budu inspiracija. Tim riječima mentori i profesori Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Slavko Krajcar i Nenad Debrecin, svojim studentima dali su prve upute kako napraviti projekciju Zagreba u 2050. godini.

Idealan grad

A njih 20 prihvatilo je izazov. Sagradili su idealan grad na Savi, a najvažnije od svega, pronašli su rješenja da bude i energetski učinkovit.

– Projekt smo podijelili u tri grupe i svatko je rješavao svoj problem. Mi smo dobili temu "Zagreb na Savi", a prvo što smo napravili u svojoj viziji je da smo na rijeku postavili šest hidroelektrana, na potezu od Podsuseda do Savskog mosta – ispričala je početke avanture apsolventica Petra Mesarić uz koju su marljivo radili i kolege Katarina Knezović, Anja Mikšić, Boran Morvaj, Krunoslav Šokić i Mate Vukić.

Jedna od elektrana bila bi na Prečkom, a ona bi regulirala tok Save, branila ga od poplava, zbog čega bi se nasip uz rijeku moglo i maknuti. A postavili bi se i solarni kolektori koji bi skupljali energiju za potrebe naselja.

– Dobilo bi se sto metara novog prostora uz Savu. Tu smo planirali gradnju niskoenergetskih, pametnih zgrada. One bi mogle koristiti energiju iz rijeke, ali i iz drugih izvora – dodala je studentica.

Energija svuda

Nisu zanemarili ni prometna rješenja. Tako bi grad kroz 40 godina prema njihovoj viziji mogao dobiti cestovne vlakove, nove zaobilazne ceste i mostove na hidroelektranama.

– U planu je korištenje javnog gradskog prijevoza, sistema rent-a-bike, kao i automobila na struju. No, mi smo predvidjeli i futurističke tramvaje na kat, izgradila bi se i nova podzemna željeznica u koju bi se postavile vjetroturbine koje bi skupljale energiju za napajanje vlakova – dodala je apsolventica Anja Mikšić. Energija bi se skupljala diljem grada, a za to su također donijeli svoja rješenja. Jedno od njih su i solarna drveća koje bi postavili na Jelačić placu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije