Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULJEPŠAVAJU GRAD

Jeste li primijetili nova stabla po Zagrebu? Ima ih 8000, a Tomašević je otkrio zašto su toliko korisna

Zagreb: Procvala stabla u nekim od najljepših ulica koje krase drvoredi
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/18
28.03.2024.
u 12:50

Ova jesensko-zimska sadnja obuhvatila je sve gradske četvrti na zelenim površinama koje održava Zrinjevac, a posađene su mladice 46 vrsta sadnica koje je uzgojio Zrinjevac u rasadniku Markuševec

U ovosezonskoj sadnji, Grad Zagreb je posadio čak četiri puta više stabala od prosjeka ranijih godina, a jučer je završio sadnju 8000 stabala u 2023./2024. Sve to zbog svojih važnih ciljeva ozelenjivanja, koje smanjuje onečišćenje zraka, ublažava posljedice ljetnih toplinskih udara i tako direktno utječe na poboljšanje zdravlja kod građana.

– U ovoj smo sezoni posadili jedno stablo na svakih 100 stanovnika Zagreba, i tako ćemo nastaviti i ubuduće. Vjerujem da su Zagrepčani i Zagrepčanke primijetili brojna nova stabla uz gradske avenije i glavne prometnice, na zelenim površinama i parkovima – rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

A učinci ovakvog povećanja zelenila u Zagrebu višestruko su korisni, dodao je, zbog toga što ozelenjivanje smanjuje onečišćenje zraka i ublažava posljedice ljetnih toplinskih udara čime direktno utječe na poboljšanje zdravlja kod građana. Osim toga, "kvalitetno planiranje i očuvanje zelenih površina unutar gradova također povećava otpornost kod poplava i ekstremnih vremenskih događaja". Isto tako se, istaknuo je, uljepšava i Zagreb.

VEZANI ČLANCI:

Najzastupljenije vrste kod sadnje su javor, kostela, lipa, liquidambar, jasen, crni bor, ukrasna trešnja, crvenolisni javor i magnolija. Prilikom sadnje vodilo se računa o izbjegavanju sadnje alergenih vrsta, i postojeći alergeni poput breze i topole zamijenjeni su gdje god je to bilo moguće.

Podsjećamo, već prošle sezone Grad Zagreb napravio je značajan iskorak u odnosu na višegodišnji prosjek, posadivši preko 4000 sadnica. Grad je u Programu građenja komunalne infrastrukture na području Grada Zagreba u 2023. osigurao sredstva za realizaciju ozelenjivanja Grada Zagreba u iznosu od 1.5 milijuna eura s PDV-om, a za 2024. godinu 2.2 milijuna eura s PDV-om.

FOTO: Prekrasni prizori s Tomislavca: Pogledajte kako je Zagreb prigodno ukrašen za Uskrs

Zagreb: Procvala stabla u nekim od najljepših ulica koje krase drvoredi
1/17

Komentara 1

DR
dragica949
22:11 28.03.2024.

Ja sam primjetila kod mene na Voltinom.Posađena su na mjestima gdje ih je lanjska oluja uništila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije