Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u ruke studentima

Jelačićevi dvori dani na upravljanje privatnoj školi

novi dvori
Davor Puklavec/PIXSELL
03.04.2013.
u 13:00

Visoka škola jedina je dala ponudu i spremna je uložiti 23 milijuna kn u obnovu objekta

Za najviše tri godine Novi dvori u Zaprešiću, nekadašnji posjed bana Jelačića i njegove obitelji, bit će, nakon godina parcijalnih popravaka, napokon potpuno obnovljeni ne bude li birokratskih i političkih prepreka. To je plan Visoke škole za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić, koja će, odlukom zaprešićkoga Gradskog vijeća, upravljati ovim spomenikom kulture i povijesnim lokalitetom idućih 50 godina.

Sreća da je tako

Ustanova bi morala uložiti oko 23 milijuna kuna u uređenje kompleksa, na što je obvezuje ugovor o koncesiji, koji je upravo potpisan s Gradom, a u Dvorima bi mogla provoditi obrazovne i kulturne sadržaje. U koncept koncesije, koja će donositi 5000 kuna mjesečno te uspjeh konačne revitalizacije Dvora, ne sumnja gradonačelnik Zaprešića Željko Turk (HDZ).

– Visoka škola, kojoj je Grad suosnivač, jedina je dala ponudu za koncesiju i spremna je uložiti svoj novac, što je u krizi rijetkost, da se netko usudi ulagati u takav projekt. Sreća je da škola ima potrebe za širenjem kapaciteta – kaže Turk, replicirajući oporbenom SDP-u, koji je negodovao što je koncesija dana privatnoj školi te smatrajući da će ona uvesti i ugostiteljsku djelatnost, koja bi ugrozila baštinu i javni interes. Oporba tvrdi i da je prekršen Zakon o koncesijama.

– Dvori ostaju gradsko vlasništvo i sadržaj će biti za građane.

U prizemlju će biti galerija posvećena banu Jelačiću, kao i lokal, što će privući goste, a na katu velika dvorana za gradska zbivanja, kojom će se koristiti i škola. Na katu će se škola koristiti i dvjema-trima sobama za predavaonice. 

U podrumu će se urediti i multimedijalna dvorana, a u tunelu i vinarija, pa i za turističke posjete – objašnjava Turk dodajući da mu je koncesijski model upravljanja predlagala bivša, HDZ-ova vlada, kao spasonosno rješenje obnove zdanja. Dosad je uloženo 5,5 milijuna kuna državnog novca.

Rigorozne kazne

– Za koncesionara su predviđene vrlo rigorozne kazne ako ne bude poštovao ugovor i nema šanse da Grad bude oštećen – tvrdi Turk i navodi da će sve što koncesionar bude radio biti pod paskom Ministarstva kulture jer je dužan poduzimati i mjere zaštite Dvora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije