Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan planete zemlje

Jarun od danas postaje najveća zona bez automobila u metropoli, ali ima nekoliko iznimaka

Jarun je od danas postao najveća zona bez automobila u Gradu Zagrebu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/35
22.04.2024.
u 12:04

Kao što je poznato, kako bismo pripremili građane na uspostavu zone bez automobila na jezeru Jarun, posljednjih godinu dana svaki posljednji vikend u mjesecu bio je Dan bez automobila na Jarunu. Da smo u promjeni navika uspjeli, govori podatak da se tijekom protekle godine broj ulazaka automobila na RSC Jarun prepolovio, istaknuo je Tomašević

Rekreacijsko-sportski centar (RSC) Jarun od danas, na datum kada se obilježava Dan planete Zemlje, kako su još prije godinu dana najavili iz gradske uprave, postaje najveća zona bez automobila u metropoli. 

– U zonu bez automobila ulaz osobnim vozilima više neće moći biti moguć, kako bi Jarun bio sigurnije, zdravije i ugodnije okruženje za pješake - izletnike, bicikliste, rolere, aktivne sportaše i rekreativce – istaknuo je gradonačelnik Tomašević u povodu uspostave zone.

VEZANI ČLANCI: 

Iznimno, dopušteno će biti, kako ističu u priopćenju, ograničeno prometovanje motornim vozilima s dozvolom određenim kategorijama korisnika kao što su članovi sportskih saveza i klubova koji djeluju na RSC Jarun, fizičke i pravne osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i imaju sjedište ili poslovni prostor na RSC Jarun, ribiči s godišnjom ribolovnom dozvolom, kao i osobe s invaliditetom. Oko jezera Jarun nastavit će voziti bus ZET-a, a na obodu će biti dostupan besplatan parking za sve one koji se odluče na dolazak automobilima do same zone.

– Kao što je poznato, kako bismo pripremili građane na uspostavu zone bez automobila na jezeru Jarun, posljednjih godinu dana svaki posljednji vikend u mjesecu bio je Dan bez automobila na Jarunu. Da smo u promjeni navika uspjeli, govori podatak da se tijekom protekle godine broj ulazaka automobila na RSC Jarun prepolovio – pojasnio je Tomašević.

VEZANI ČLANCI: 

Iz Grada podsjećaju i da je prošle godine po prvi put nakon 40 godina u cijelosti obnovljena Aleja Matije Ljubeka u dužini od 6,3 kilometra. Radovi vrijedni 2.9 milijuna eura financirani su iz Fonda solidarnosti Europske unije te manjim dijelom iz gradskog proračuna.

Ujedno, Grad je pokrenuo izradu prostorno-programske studije koja će oblikovati budući razvoj RSC Jarun, te izradu studije odmuljivanja, s obzirom na potrebe odmuljivanja jezera koje ima status nacionalnog veslačkog centra.

Komentara 3

BO
BoljiSvijet
13:36 22.04.2024.

Odlično,sada konačno možete sve manifestacije iz Centra Grada maknuti na Jarun a ne da nas maltretirate godinama sa raznim bezveznim utrkama i priredbama na koje dolaze samo učesnici istih...dosta nam je vušw događaja u Centru Zagreba i izvolite to konačno sve maknuti kao i svi ostali svjetski gradovi koji su odavno napustilu događanja priredbi u samim centrima gradova. Taj komunstički relikt prošlosti konačno prekinute!!

Avatar Make my day
Make my day
13:20 22.04.2024.

Još da riješite problem motorista koji su uporno ulazili i vozili unatoč zabrani.

Avatar Idler 3
Idler 3
08:32 29.04.2024.

Super sam jel postoji odgovarajući parking izvan kompleksa - pitam za frenda ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije