Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGORŠANJE

Stigla promjena vremena: U Zagrebu silovit vjetar srušio stablo na automobil, DHMZ izdao upozorenje

Foto: Igor Šoban/Pixsell, Rain Alarm
1/16
16.04.2024.
u 12:06

Dakle, čak dvadesetak stupnjeva niže vrijednosti nego što su bile u nedjelju 14. travnja kada su oboreni i neki travanjski rekordi, ali također i ispod prosječnih vrijednosti za navedeno razdoblje, objavio je Državni hidrometeorološki zavod.

Promjena vremena stigla je u Hrvatsku. Jak vjetar počeo je puhati od ranog jutra u Zagrebu, a prve posljedice pogoršanja vremena već su vidljive. Na Žitnjaku je palo stablo na parkirani automobil, pišu 24sata, a zagrebački vatrogasci otkrivaju kako su do podneva imali već dva uklanjanja stabla.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je ranije upozorenje u kojem su upozorili na pad temperature i promjenu vremena.

"U našim krajevima sve jače će utjecati izražena termobarička dolina sa sjeverozapada, s kojom će u utorak poslijepodne po visini naglo stići osjetno hladniji zrak, npr. na 1,5 km visine temperatura će se u pola dana s oko 12°C spustiti na 0°C. Pritom će se u prizemnom sloju stvarati ciklona sa središtem na sjeveru Italije, čiji će se frontalni poremećaji preko Hrvatske premještati tijekom utorka i srijede. Stoga će druga polovina travnja početi uz promjenljivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. Primjerice, u unutrašnjosti će najviša dnevna temperatura u srijedu, 17. travnja biti oko 11°C. Dakle, čak dvadesetak stupnjeva niže vrijednosti nego što su bile u nedjelju, 14. travnja kada su oboreni i neki travanjski rekordi, ali također i ispod prosječnih vrijednosti za navedeno razdoblje", objavio je Državni hidrometeorološki zavod.

DHMZ je na X-u (nekadašnji Twitter) objavio kako se danas može očekivati i snijeg u gorju. "Danas jače naoblačenje s kišom, mjestimice i izraženijim pljuskovima s grmljavinom. Vjetrovito uz sjeveroistočnjak na kopnu, na Jadranu jugo te navečer bura. Prema večeri će kiša u gorju prelaziti u snijeg. Osjetno zahladnjenje!" navode.

 

DHMZ je za cijelu zemlju proglasio meteoalarm, uzevši da je proglašen crveni meteoalarm za područje Kvarnera i Kvarnerića te Velebitskog kanala, što znači da je tamo vrijeme izuzetno opasno.

Foto: DHMZ

"Ujutro mjestimice jak jugozapadnjak i jugo, a navečer vrlo jaka, mjestimice olujna bura. Najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h). Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", navodi DHMZ.

Ključne riječi

Komentara 5

BO
BoljiSvijet
13:29 16.04.2024.

Sutra nastupaju promjene!

AK
Aka
16:01 16.04.2024.

IStina, Zagreb je na velikoj površini, ali kod mene samo propadava malo kišice i to je sve, neki čak idu bez kišobrana. Da zahladilo je, ali baš nam to odgovara, bolje nego vručine.

OT
otrovnijezik
16:32 16.04.2024.

Počeli su klon...., pardon, vremenski ratovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije