Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

Između Bandića i Ostojića najizglednija utrka za šefa Zagreba

'21.12.2012. Zagreb - Gradonacelnik Zagreba Milan Bandic u obilasku skijalista na Sljemenu dan prije otvaranja skijaske sezone, a u inspekciji povodom Snjezne kraljice.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSEL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
31.12.2012.
u 16:00

Nastavak sadašnje situacije u gradu Zagrebu analitičari Žarko Puhovski i Davor Gjenero smatraju realnim scenarijem na izborima za gradonačelnika.

Događaj koji će obilježiti zagrebačku političku scenu u 2013. godini lokalni su izbori u svibnju. Trenutačno je poznata većina kandidata za zagrebačku čelnu fotelju.

Milan Bandić (nezavisni), Rajko Ostojić (SDP), Vladimir Ferdelji (HSLS-HSS-Zelena lista) i Tatjana Holjevac (Nezavisna lista) imena su koja bi mogla stajati uz gradonačelničku titulu. Svog kandidata nije još objavio samo HDZ. Kada su pak u pitanju ankete, poput one agencije Ipsos plus koja je Davora Bernardića, SDP-ova kandidata za gradonačelnika stajala glave, rekorder po mandatima i sadašnji čelnik Zagreba Milan Bandić još uvijek nema konkurenciju. Slično misli i analitičar Davor Gjenero.

– Nedavno se činilo da je Bandić gotov i da nema više šanse, no danas on izgleda kao jedan od izbornih favorita. Unatoč tomu što već 12 godina grad vodi nekompetentno ima realne šanse opet osvojiti mandat – smatra Gjenero.

Velika pogreška

Kao olakotnu okolnost Bandićeva uspjeha vidi loše poteze premijera Zorana Milanovića koji je zbog želje da sroza utjecaj Rajka Ostojića u čelništvu stranke odlučio suprotstaviti ga Bandiću.

– Smatram da je Bernardić bio dobar kandidat i da je ovim potezom SDP učinio veliku pogrešku jer uspjeh njihova kandidata za gradonačelnika ovisi isključivo o rejtingu stranke – kazao je Gjenero.

Suprotnu tezu nudi Žarko Puhovski koji smatra da je upravo promjenom SDP-ova kandidata neizvjesnost mnogo veća.

– Do ulaska Ostojića u igru, Bandić je imao veliku prednost koja je sada izjednačena. Daljnji uspjeh Ostojića ipak ovisi o tome hoće li gradski SDP zaista stati iza njega – kazao je Puhovski. Smatra i da se ovi lokalni izbori u Zagrebu neće značajno odraziti na položaj Zorana Milanovića u SDP-u, kakvi god bili, već da je u težoj poziciji čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko.

– U HDZ-u govore da ih muče slatke brige oko izbora kandidata, a zapravo su u velikim mukama jer nemaju dobrog kandidata. Svakim danom upadaju u još veći problem pa će najvjerojatnije za kandidata poslati neku zvijezdu od koje očekuju da privuče glasače – istaknuo je Puhovski.

Gorak politički poraz

Uspjeh Vladimira Ferdeljija oba analitičara smatraju gotovo nemogućim, a preslikavanje sadašnje situacije smatraju realnim scenarijem lokalnih izbora. Tako bi Bandić opet dobio mandat za gradonačelnika, dok bi SDP dobio Skupštinu. No budući da bi zbog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi Bandić imao ponovno vlast nad Zagrebačkim holdingom, a zbog neizglasavanja proračuna trebali bi se raspisivati izbori za Skupštinu, smatraju da bi time SDP doživio gorak politički poraz.

>>Ostojić: Vjerujem u pobjedu, Bero i ja smo i dalje prijatelji

Komentara 19

AM
amato
18:35 31.12.2012.

Svi imaju pravo na mišljenje i ne treba nikome zamjeriti za to. Mene smetaju ljudi koji su u koliziji s činjenicama, ali trudim se da razumijem da dva čovjeka gledaju na istu stvar i vide ju različito i da ii to prihvatim kao normalno. Ima puno činjenica koje su protiv Bandića, ipak je on tu već dvanaest i više godina. Ulazimo u EU i bilo bi nam potrebno da na tom mjestu imamo nekog europski orijentiranog čovjeka, urbanog čoveka koji govori strane jezike ili barem Hrvatski.

ZE
zeus10
16:43 31.12.2012.

Ne znam koliko neizgledna može biti pošto ja ne znam ni tko je taj Ostojić :D

OB
-obrisani-
18:29 31.12.2012.

Bravo Junice! Čovjek koji je najviše učinio za sebe i svoje jarane i kumove, čovjek zbog kojega se čisti igralište od snijega, a ne gradske ulice da bi mogao trčati, čovjek koji kaže da onaj kome je Zagreb preskup, ne treba živjeti u Zagrebu i da ne nabrajam dalje nije zaslužio biti gradonačelnik Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije