Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studentski bunt

I danas blokada na Filozofskom fakultetu, uz potporu s FPZ-a

studenti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
03.10.2011.
u 08:49

Odlučeno je kako će se i na Fakultetu političkih znanosti krenuti s prosvjednim akcijama narednog tjedna. Razlog tomu, ističu, jeste da na FPZ-u i studenti sa 60 ECTS bodova plaćaju školovanje.

Zadovoljni jučerašnjom provedbom blokade rada referade i onemogućavanjem upisa u više godine studija, studenti Filozofskog fakluteta i danas nastavljaju s istim nakanama u cilju, kako pojašnjavaju, osiguravanja besplatnog školovanja.

"S blokadom referade nastavljamo kako bismo nastavili pritisak. Još uvijek nije poznato po kojim se kriterijima plaća upis u drugu godinu preddiplomskog studija!", poručili su sa sinoćnjeg plenuma.

Kome treba potvrda, neka pita Upravu fakuteta
Svima koji hitno trebaju potvrde iz referade zbog stipendija, preporučaju uslijed novonastale situacije, da se obrate upravi fakulteta.

Skupština studenata Fakulteta političkih znanosti također je imala veliki broj posjetitelja zainteresiranih za rješavanje statusa plaćanja na drugoj godini studija. Odlučeno je kao će se i na toj visokoobrazovnoj instituciji krenuti s prosvjednim akcijama narednog tjedna. Razlog tomu, ističu, jeste da na FPZ-u i studenti sa 60 ECTS bodova plaćaju školovanje.

S jučerašnje blokade Filozofskog fakulteta, kada su klupama zapriječili ulazak u referadu studenti su poručili kako je ona simbolički čin kojim žele poručiti upravi fakulteta da je situacija u koju su zajedno s ministarstvom doveli vlastite studente potpuno neprihvatljiva. Velik dio studenata mora platiti drugu godinu studija. Na Filozofskom fakultetu kriteriji plaćanja još nisu utvrđeni! Smatramo da bi uprave fakulteta zajedno sa studentima trebale vršiti pritisak na ministarstvo, a ne ići linijom manjeg otpora i uzimati novac od studenata – upozorili su.

Ometanje rada do rješenja
Studenti od ministarstva, sveučilišta i fakulteta traže da se iznađe rješenje, u protivnom nastavit će ometati rad fakulteta.

Također su poručili putem priopćenja za javnost kako je i ovaj listopad donio studentima Filozofskog fakulteta račun od 6 tisuća kuna za tzv. besplatno obrazovanje. Radi se upravo o studentima tzv. besplatne generacije, upisane u prvu godinu studija 2010. godine. Blokadom studentske službe, mjesta na kojem će im taj račun biti ispostavljen, ukazujemo na financijski udar, otkrivaju svoje namjere studenti.

Najavljuju kako su spremni, kao i proteklih godina, djelovati u okvirima Ustavom nam zagarantirane autonomije. Blokadom studentske službe i sprečavanjem upisa i naplaćivanja participacija, želimo poručiti i upravi našeg fakulteta, a i rektoru i upravi Sveučilišta u Zagrebu, da naše savezništvo u rušenju Fuchsovih zakona nije bezuvjetno.
Nećemo vam dopustiti da vlastitu likvidnost održavate financijskim udarom na studente, poručili su studenti.

Bez upliva politike
Ističu kako će i dalje ostati zatvoreni prema svakom pokušaju upliva stranačke politike.

Ogorčeni su time što plaćanje školarine nije uvjetovano njihovim uspjehom na studiju nego nejasnim kriterijima pa dio studenata druge godine mora platiti punu cijenu od 6 tisuća kuna, a dio se upisuje besplatno.

Komentara 174

IT
i_tata_bi_sine
10:16 03.10.2011.

Ledeni Dobro srbine,neću više.

ST
stevica
09:10 03.10.2011.

E dragi nasi studenti,buduci filozofi,banda je opljackala lijepu nasu i sad ispastate i vi i mi.Ali ne brinite,doci ce vodja ba nde sa bijelom kosom i brosevima,dace vam neki sitnis i uz osmjeh ce reci,mi cinimo sve za nase studente,zahvaljujuci ovoj vladi,ja,ja i mi,ja,ja samo ja i kalmeta,ja i coban,jajaj..I vi cete podleci tome i sve ce brzo pasti u zaborav kao i pljacka.

BU
buljibaba
15:35 03.10.2011.

ban.jelacic Oni koji su položili sve ispite također plaćaju.Jer se netko naknadno sjetio da treba imati i prosjek.Aj malo to prokomentiraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije