Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spominju se i umirovljeničke kartice

HSU nezadovoljan kako Zagreb tretira umirovljenike, poručuju: Uvedite dnevne boravke i barem jedan topli obrok

Zagreb: Ljetno popodne umirovljenici su iskoristili za kartanje bele
Boris Scitar/PIXSELL
Autori: Dario Topić, Hina
02.08.2023.
u 10:11

Zagrebački ogranak stranke upozorio je da metropola ne poduzima dovoljno za pomoć 188 tisuća umirovljenika, što je četvrtina stanovnika grada

Umirovljenička kartica, otvaranje dnevnih boravaka i barem jedan subvencionirani obrok dnevno, neki su od zahtjeva koji će zagrebački ogranak Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) predložiti gradonačelniku Zagreba kako bi im se poboljšao život u gradu. Zagrebački HSU ocijenio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da, za razliku od određenih pomaka nabolje na državnoj razini, za koje je zaslužno zalaganje njihove stranke, na razini metropole ne vide gotovo ništa iz čega bi iščitali da se gradska vlast brine za svoje umirovljenike.

Umirovljenička populacija broji gotovo 188.000 umirovljenika, što je četvrtina stanovnika Zagreba, rečeno je na konferenciji za novinare, na kojoj je HSU nabrojio zahtjeve koje će iznijeti gradonačelniku kako bi se poboljšao život umirovljenika u Zagrebu. – HSU smatra da bi se dohodovni cenzus za stjecanje prava na novčanu naknadu umirovljenicima, a koji je odlukom zagrebačke Gradske skupštine povećan s 225,63 eura na 238,90 eura mjesečno, trebao podići barem do 424,71 eura, koliki je sadašnji cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu ZET-ovu godišnju karticu – ističu iz zagrebačkog ogranka stranke.

POVEZANI ČLANCI:

Umirovljenici od gradske uprave traže i da im se osigura posebna kartica, nešto poput studentske iksice. Dokument je to kojim bi se mogli legitimirati u svim službama i trgovačkim društvima u upravljanju i vlasništvu Grada te određenim kategorijama, u zavisnosti od imovinskog statusa, omogućiti povoljnije plaćanje usluga i određenih roba u trgovačkim društvima s kojima Grad Zagreb sklopi sporazum. Zagrebački ogranak Hrvatske stranke umirovljenika traži i otvaranje dnevnih boravaka u kojima bi se umirovljenici družili.

– Smatramo da bi Grad, koji na ime poreza i prireza godišnje od umirovljenika uprihodi 23,7 milijuna eura, što je 37 posto ukupnog prihoda na razini države, mogao osigurati svojim umirovljenicima i ovaj dnevni boravak, pa i barem jedan subvencionirani obrok dnevno – zaključuje HSU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije