Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kod hendrixovog mosta

Green River Festival: U društvu solarne riblje ekipe gušta se u vaflima i koktelima

Zagreb: Reportaža s Green River Festivala
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/21
21.07.2023.
u 08:00

Slavnome somu Juri pridružili su se šaran Pero i kečiga Maja, a ispod lopoča možete potražiti spas od ljetne žege. Srijedom se i ove godine organizira Babinjak, vikendom kreativci izlažu rukotvorine na Art Bazaru, a planiraju i izbor za miss i Tarzana

Brojne radionice, Babinjak, kino pod zvijezdama, osvježavajući kokteli te vrući koncerti samo su dio onoga što vas i ove godine očekuje na nekadašnjem savskom kupalištu, gdje se opet smjestio popularni Green River Festival. Na četvrtom izdanju ljetne manifestacije podno Hendrixova mosta moći će se uživati sve do 1. listopada, a društvo posjetiteljima i ovaj put pravi slavni “čuvar plaže”, osammetarski solarni som Jura kojem se priključila i nova škvadra – šaran Pero i kečiga Maja.

Uz lopoče ispod kojih možete potražiti spas od ljetne žege, Jura i ekipa glavne su festivalske atrakcije, ističu organizatori, jer zahvaljujući solarnim panelima i sunčevoj energiji uvečer svijetle u mraku.

Stare priče, recikliranje i “Mak na konac”

A cilj je priređivača manifestacije, udruge Priroda za sve, oživiti savsko kupalište, i to festivalom koji, kako ističu, reupotrebljava prošlost, reducira sadašnjost i reciklira budućnost.

– Prošlost ćemo, među ostalim, reupotrijebiti kroz pripovijedanje starih priča, primjerice, što se nekada radilo i kako se zabavljalo na savskom nasipu. Sadašnjost ćemo reducirati u smislu smanjenja otpada jer sve što koristimo na festivalu, uključujući ambalažu, može se kasnije iznova koristiti – objašnjava organizatorica Ana Rosandić.

VEZANI ČLANCI: 

Treći segment, odnosno recikliranje budućnosti, dodaje, podrazumijeva preradu drva i ostalih materijala koje su koristili prilikom postavljanja festivalske scene, ali i tekstila. U neposrednoj blizini solarnog Jure, naime, postavljen je kontejner Socijalne zadruge Humana Nova u koji će se, među ostalim, ubacivati ostaci tekstila iskorištenog na radionicama u sklopu festivala.

A među njima je i ona pod nazivom “Mak na konac” na kojoj će se pod vodstvom Ane Keleminec makrame tehnikom izrađivati privjesci za ključeve s difuzer kuglicom aromatičnog eteričnog ulja. Vodit će usto radionice na kojima možete naučiti pripremiti prirodne kućanske preparate, poput deterdženta za rublje, čiji su glavni sastojak također eterična ulja.

16.07.2023., Zagreb - Reportaza s Green River Festivala. Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL, ilustracija

Opustiti se na Green River Festivalu možete, primjerice, u jednoj od šarenih drvenih brodica, a osvježenje potražiti na Beach šanku gdje koktele miksa majstorica Martina. Preporučit će vam klasični gin tonic ili pak onaj s okusom tropskog voća, pri čemu ćete pola litre platiti sedam eura, a šest treba izdvojiti za standardni mojito s limetom, rumom, mineralnom vodom i svježim listićima mente. Počastiti se možete i aromatičnim hugom s mješavinom soka od bazge i pjenušca, koji stoji deset eura za pola litre. A početkom kolovoza, najavljuju organizatori, moći ćete se osvježiti i festivalskim novitetom, Green River pivom, odnosno ljetnom varijantom IPA-e.

Slatka iznenađenja pronaći ćete pak u kućici iz koje se šire opojni mirisi pečenih vafla, koje ondje sprema debitantica na festivalu, devetnaestogodišnja Kata. U porciji su dva podatna vafla, možete birati želite li ih preliti Nutellom, bijelom Linoladom, čokoladom, karamelom, šumskim voćem ili pak medom, a cijena od pet eura uključuje i dodatak, primjerice mljevene kekse, kokos, cimet ili kikiriki. A ako pak naručite tri porcije za 15 eura, četvrta je besplatna.

16.07.2023., Zagreb - Reportaza s Green River Festivala. Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL, ilustracija

Filmovi s Motovuna i “Zagreb u razglednici”

Srijeda je tradicionalno rezervirana za popularni Babinjak na kojemu će i ove godine gostovati brojne inspirativne i poznate žene s domaće estrade, a pod vedrim nebom sve do listopada moći ćete uživati i u kinu na otvorenom, u sklopu kojega će se prikazivati filmovi s ovogodišnjih festivala. Na repertoaru će se tako naći uspješnice sa Zagreb Film Festivala, ali i Motovuna te Animafesta. U suradnji s Muzejom grada Zagreba bit će postavljena i izložba “Zagreb u razglednici”, a fotografije s motivima povijesnog kupališta na Savi u mnogima će probuditi nostalgiju.

VEZANI ČLANCI: 

– Tu je i Art Bazar, kutak namijenjen kreativcima i umjetnicima, koji će svakoga vikenda izlagati i prodavati svoje radove, stoga pozivam posjetitelje da dođu, podrže ih i počaste se kojim novim komadom – ističe Ana Rosandić.

Atmosferu na festivalu podizat će brojni izvođači među kojima su i DJ Motega te slavni dvojac Kuzma i Shaka Zulu, a ne propustite ni tradicionalnu ribičku večer na kojoj ćete se moći osladiti šaranom na rašljama. Kao i svake godine, u planu je i izbor za Miss Save i savskog Tarzana na koji se svatko može prijaviti.

Ulaz na festival je besplatan, a posjetiti ga možete od ponedjeljka do četvrtka od 18 sati do ponoći. Petkom starta sat ranije, a fajrunt je u dva sata iza ponoći. Nedjeljom fešta pak traje od 10 sati pa sve do ponoći. 

GALERIJA Svi su željeli pozivnicu! Pogledajte tko je sve došao na premijeru najiščekivanijeg filma godine

Zagreb: Reportaža s Green River Festivala
1/23

Komentara 1

ZA
zagi101
15:04 24.07.2023.

još jedna udruga za izvlačenje novca iz gradskog proračuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije