Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt

Građani odlučili – tamni kamen za novo popločenje Trga kralja Tomislava

29.08.2014.,  Zagreb - Anketa za gradjane oko rekonstrukcije Trga kralja Tomislava. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
29.11.2014.
u 13:00

Projekt uređenja Tomislavova trga jedan je od rijetkih koji će se realizirati

Zagrepčani su se izjasnili – njih 58,68 posto daje punu podršku uređenju Trga kralja Tomislava – projektu koji je među rijetkima najavljivanim ove godine uvršten u proračun za 2015. godinu!

Za 38,54 posto građana predloženo rješenje nije dobro, a 2,78 posto Zagrepčana je bez odgovora.

Anketa prije tri mjeseca

Rezultati su to ankete provedene prije tri mjeseca kada je gradonačelnik Milan Bandić izgled Tomislavova trga prepustio u ruke građanima i dao im pravo da anketnim izjašnjavanjem izaberu u parku, koji je ujedno i jedan od najprepoznatljivijih simbola grada, kamen po svom ukusu.

Kada su već mogli birati – građani su većinom glasova izabrali granit ghiandone sardo, tamnije nijanse nego što je to u svome projektu zamislio arhitekt Branko Silađin.

I dok mu je gradonačelnik Milan Bandić izmijenio projekt Mesničke ulice iz kojega se Silađin na kraju i povukao, kako je poručio, nikakvim problemom ne smatra ponuđenu mogućnost građanima da sami izaberu izgled kamena koji će biti postavljen na Trgu kralja Tomislava.

– Predložio sam grupu kamena koji zadovoljavaju sve tehničke uvjete. Svi predloženi dobar su izbor, iako sam ja preferirao onaj nešto svjetlije boje – prokomentirao je Branko Silađin izbor građana.

Podsjetimo, ove je godine odvojeno dva milijuna kuna za Tomislavov trg, a dio toga novca iskorišten je za tehničku dokumentaciju, dok je drugi dio namijenjen obnovi fontana u parku.

Kamen umjesto klupa

Novim rješenjem uređenja Trga kralja Tomislava uklonit će se stube na južnom dijelu parka i one uz sami spomenik.

– Postojeća travnata mogila na kojoj je spomenik kralju Tomislavu bit će opločena izabranim granitom ghiandone sardo. Novo oblikovno rješenje pristupnim stazama unutar parka, na južnoj strani, predviđa u rubnom dijelu ugradnju kamena kao reprezentativni ulaz u park, a koji će ujedno služiti i kao klupe – poručio je Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada. Kako je dodao pročelnik, glavni i izvedbeni projekt opločenja platoa oko spomenika kralju Tomislavu gotov je, a u tijeku je prikupljanje potvrda za glavni projekt kako bi se one predale uza zahtjev za ishođenje građevinske dozvole.

– Pokretanje postupka nabave za izvođača radova bit će nakon ishođenja građevinske dozvole – rekao je pročelnik Bilić.

Komentara 28

Avatar Ironman0105
Ironman0105
19:33 29.11.2014.

Nije problem u ideji ili realizaciji iste, problem je u lokaciji. Cim zavrse radovi i novinari odu s fotografijama, a puno prije nego sto se "poznati" arhitekti pocnu medusobno pljuvati kao u slucaju Cvjetnog Trga na Tomislavac ce se vratiti "starosjedioci". A to su alkoholicari, narkomani, prostitutke i slicni.

BR
brodludjaka
18:31 29.11.2014.

Mislim da grad Zagreb moze preživjeti i bez ovog popločenja i trošenja novca na glupost, kada može tim novcem riješiti puno pametnijih stvari- od pomoći invalidima, djeci bez roditelja, bolnicama i bolesnima..... Ništa ne nedostaje postojećim pločama koje su tamo stavljene prije nekoliko godina. I nitko ih ionako ne gleda i ne zamjećuje.

Avatar Nexus
Nexus
20:55 29.11.2014.

A kaj je sa štakorima....hoće li biti deložirani ili će im se napraviti nastambe od mramora, pardon granita?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije