Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Megatransakcija

Grad “daruje” Paromlin! Investitor mora uložiti milijardu kuna

paromlin
Foto: Arhiva VL
1/3
12.08.2011.
u 16:23

Investitor bi se obvezao uložiti milijardu kuna u rekonstrukciju zaštićene građevine

Grad Zagreb namjerava jednu od svojih najatraktivnijih i najvrednijih parcela - Paromlin - “darovati” investitorima koji bi se zauzvrat obvezali uložiti milijardu kuna u rekonstrukciju zaštićene građevine, ali i gradnju kazališta, poslovnog tornja, komunalnog sustava...

Naime, kako doznajemo, taj će prijedlog zagrebačkoj Skupštini biti predstavljen čim prije, a zastupnici će, kao i uvijek kada su u pitanju investicije veće od milijun kuna odlučiti hoće li pristati na prijedlog ili ne.

-Grad će prodati Paromlin samo da osigura njegovu vrijednost, a ne kako bi zaradio. Jedino se tako može očuvati i tradicija i vrijednosti koje su prepoznatljive - tvrdi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Međutim, valja napomenuti kako je riječ "prodaja" u ovom slučaju sinonim za darovanje jer Grad od prodaje neće dobiti ništa, s obzirom da će kupac, umjesto u gradski proračun, novac biti obavezan potrošiti na rekonstrukciju zaštićene građevine i izgradnju popratnih sadržaja.

Moguće i trajno vlasništvo

Gradnja parkirališnih mjesta kod Paromlina samo je prijelazno rješenje. Svrha čišćenja i uređivanja terena prije svega je na prikladan način prezentirati “zagrebački biser” potencijalnim ulagačima koje Bandić očekuje u sljedeće dvije godine.

Zemljište bi tako moglo prijeći i u trajno vlasništvo ili koncesiju privatnih investitora, no Grad i dalje ne odbacuje mogućnost javno-privatnog partnerstva, iako u ovome trenutku za to novca nema. Bandić dodaje da je svjestan kako u Hrvatskoj zapravo i nema zainteresiranih ulagača, no ima ih u Europskoj uniji.

Grad će tražiti tri tisuće eura po kvadratu za zemljište od 45 tisuća četvornih metara, a kako je objasnio zamjenik pročelnika za izgradnju grada Željko Horvat Grad bi ulagača ugovorom obvezao da na prostoru Paromlina realizira projekt belgijskog arhitekta Toma Cortoosa koji je 2006. na natječaju Europana dobio prvu nagradu za idejno rješenje rekonstrukcije tog zaštićenog kulturnog dobra.

Što misle građani?

– Osim zaštite dijela kompleksa, mora se unijeti i nova arhitektura u postojeći prostor, ali bez narušavanja povijesnog konteksta – zaključila je i direktorica Europanova međunarodnog natječaja dr. sc. Borka Bobovec, arhitektica.

Premda u Gradu tvrde da je “darovanje” jedini spas za Paromlin, a Bandić i Horvat ionako ističu kako Gradu nije cilj zaraditi na kulturnom spomeniku, već očuvati Paromlin, pitanje je što o tome misle građani. Ipak bi darovanjem Paromlina, građanima promaklo oko milijardu kuna, pa tako i eventualno smanjenje komunalnih naknada, prireza i drugih troškova života.

Komentara 7

MI
Milkica
18:56 12.08.2011.

Je***li ih neboderi. Najbolje da odmah dignu jedan veliki zid, tak da se slučajno više nikad ne vidi Medvednica s juga grada ili nedajbože da se iz starog dijela Zagreba vidi Novi Zagreb.

VI
Vito
06:23 13.08.2011.

tekst ispod slike uz čalnak - Pokraj zaštićene zgrade trebao bi niknuti novi poslovni centar, a u planu je i produljenje zelene potkove sve do Glavnoga kolodvora Gdje je tu, Piše: Marko Čubrilo/VLM, zelena površina? Bijelo ruglo koje predstavlja neboderer na naranđastoj podlozi... Uz to već je sad objavljeno kako će veliki dio biti asfaltiran, znači crn, na ne potravljen, znači zelen... Čak će i muzička dvorana nestati iz vidokruga... – Osim zaštite dijela kompleksa, mora se unijeti i nova arhitektura u postojeći prostor, ali bez narušavanja povijesnog konteksta – zaključila je i direktorica Europanova međunarodnog natječaja dr. sc. Borka Bobovec, arhitektica. Kako uvesti neboder, a ne narušiti povjesnu panoramu Zagfreba pri dolasku u Zagreb, ili prolasku po obilaznici pored Zagreba?

Avatar Niškorist
Niškorist
18:31 12.08.2011.

Kome to Bandić omogučava ,Horvatinčiću ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije