Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska mensa

Gotovo 9000 malih genijalaca natječe se na ovogodišnjem Sudoku prvenstvu

Foto: Hrvatska Mensa
1/4
28.10.2023.
u 16:00

Za natjecatelje su predviđene brojne nagrade kao što su medalje, diplome, knjige, društvene igre, besplatna MENSA testiranja, logičke slagalice, kako bi ih se potaknulo da i dalje razvijaju svoje vještine koje doprinose ne samo njihovom profesionalnom, već i osobnom razvoju

Hrvatska Mensa i enigmatski klub „Božidar Vranicki“ u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziraju treće Sudoku prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole. Ove godine se prijavilo 8.687 učenika iz 459 škola, a u najvećem sudoku natjecanju na ovim prostorima učenici se natječu u tri uzrasne skupine: Bistrići koje čine mališani od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, kadeti među kojima su učenici viših razreda OŠ te juniori, odnosno srednjoškolci. 

– Ove godine opet imamo znatno povećanje broja prijavljenih učenika u odnosu na prethodnu godinu, njih gotovo 9.000. Iznimno nas veseli što se hrvatski učenici i osnovnih i srednjih škola uključuju u ovo natjecanje gdje na nešto drugačiji način mogu pokazati svoju vještinu rješavanja logičkih i problemskih zadataka – rekla je Ana Lubura Zegnal, članica organizacijskog tima Hrvatske Mense.

VEZANI ČLANCI: 

Zadatke za sve razine natjecanja izrađuju članovi Hrvatske Mense, među kojima su i sudionici svjetskih natjecanja. Prva razina krenula je jučer u matičnim školama za sve tri uzrasne skupine, nakon kojeg slijedi regionalno natjecanje 25. studenoga u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Za Bistriće je ovo završno natjecanje, dok će ponajbolji sudokaši svoje snage odmjeriti 16. prosinca u Vodicama na državnom natjecanju.

– Osobno sam uključena u Sudoku natjecanju od samog njegovog pokretanja 2015. godine kada sam prihvatila prijedlog Siniše Hrge iz Enigmatskog kluba "Božidar Vranicki" iz Splita da organiziramo neformalno natjecanje učenika u Splitu koje je svake godine postajalo sve brojnije te se širio interes za sudoku natjecanje izvan Splitsko-dalmatinske županije i prema drugim hrvatskim županijama. Proteklih godina organizirali smo brojne radionice za učenike te posebno za učitelje i nastavnike s metodičkim preporukama za rješavanje različitih tipova sudoku zadataka i zanimljivih nestandardnih matematičkih i logičkih zadataka s primjenom u nastavi matematike. Veliko mi je zadovoljstvo što smo ohrabrili brojne učenike da pokažu svoju darovitost na drugačiji način te sam zahvalna svim učiteljima i nastavnicima koji su uložili svoje slobodno vrijeme i volonterski rad da bi učenicima osigurali natjecanje koje razvija vještine logičkog razmišljanja i zaključivanja te unaprjeđuje matematičke kompetencije – rekla je Antonela Czwik.

VEZANI ČLANCI: 

Za natjecatelje su predviđene brojne nagrade kao što su medalje, diplome, knjige, društvene igre, besplatna MENSA testiranja, logičke slagalice, kako bi ih se potaknulo da i dalje razvijaju svoje vještine koje doprinose ne samo njihovom profesionalnom, već i osobnom razvoju.

– Sudoku potiče razvoj kognitivnih procesa poput pamćenja i razumijevanja, pospješuje stjecanje znanja, posebice proceduralnog, razvija pozitivan natjecateljski duh i razmjenu perspektiva jer svaki učenik ima svoj način kako pristupa postavljenom problemskom zadatku. S druge strane, učiteljima omogućava lakše prepoznavanje darovitih učenika, čiji talent trebamo njegovati, posebice ako uzmemo u obzir činjenicu da Hrvatska zaostaje u produktivnosti i inovacijama, a poslovi se sve više pomiču prema ne-rutinskima, s naglaskom na STEM područja – pojašnjava Siniša Hrga, voditelj projekta.

Sudoku je sjajna vještina temeljena na logici, u kojoj je cilj ispuniti sva polja brojevima od jedan do, najčešće devet. Igra izvorno potječe iz Japana, a u današnjem obliku je vezujemo za Howarda Garnsa koji ju je objavio u američkom magazinu Dell Puzzle Magazines. Sudoku natjecanje ovakvog tipa uključuje različite zadatke, ovisno o dobi natjecatelja – dimenzije, 6x6, 9x9, kao i ekipne zadatke. Učenici ne smiju koristiti kalkulatore niti mobitele, čime se potiče njihova sposobnost računanja.

VEZANI ČLANCI: 

Osim sudoku natjecanja, Hrvatska Mensa tijekom godine provodi niz testiranja inteligencije za pristupnike starije od 14 godina, koja se provode u kontroliranim uvjetima pod nadzorom ovlaštenog psihologa. Test je neverbalan, što znači da ne sadrži alfanumeričke znakove, niti kulturno ili geografski specifične simbole.

Udruga također održava i ELQ ligu, natjecanje i druženje ljubitelja enigmatike i logike, otvoreno za sve zainteresirane. Održava se u Splitu, Zagrebu i Rijeci, a po završetku svih odigranih kola najbolji se susreću na Mastersu.

Luka Pavičić, član organizacijskog tima i ispred Hrvatske Mense kao i ispred enigmatskog kluba izrazio je svoje oduševljenje razvojem ovoga projekta, s nadom da će on iznjedriti nove mlade logičare, poput četvero ovogodišnjih predstavnika na svjetskom prvenstvu sudokaša u Torontu: Tonija Borozan, Ive Rabar, Tine Bratim i Fabjana Markovinović. Za svaku pohvalu je rezultat Tine Bratim iz Žrnovnice, koja je na ovogodišnjem prvenstvu osvojila brončanu medalju u kategoriji mlađih od 19 godina. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije