Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pikado

Goričanin s ekipom “Janje alfa” osvojio Europsko prvenstvo

pikado
Martin Pulić/VLM
02.07.2010.
u 12:55

Kao igrač “iz birtije” Ivano je 1994. pobijedio prvaka u pikadu i shvatio da je to sport za njega.

– Bila je 1994. godina. Gazda jednog kafića pozvao me da igram s njim pikado. Bio je već vrlo uspješan u pikadu, fascinirao me pehar s državnog natjecanja koji mi je pokazao. Pobijedio sam ga 10 -0 . Pitao me: “U kojem klubu igraš?”.

“U birtiji” - odgovorio sam.

“E, odsad igraš za moj klub - “Green roses” iz Siska”, rekao mi je – prisjeća se europski prvak.

Bitna i fizička kondicija

Bio je to početak karijere u pikadu Velikogoričanina Ivana Kruše (34), koju je okrunio naslovom prvaka Europe na Euro kupu koji se od 19. do 26. lipnja održavao u Leukerbadu u Švicarskoj.

S njim su u pobjedničkom timu “Janje alfa” bili Zagrepčani Boris Krčmar, Igor Špehar i Mijo Pavlović. Natjecali su se u igri “501 double out” u konkurenciji od pedesetak ekipa iz cijelog svijeta.

Na Euro kupu sudjelovalo je oko 2500 igrača koji su se natjecali u petnaestak različitih igara.

– Za dobar pikado važni su koncentracija i psiha, ako ruka zadršće – ne valja. Bitna je i fizička kondicija, ljudi često to ne shvaćaju, misle da je pikado birtijaški sport – kaže Ivano,  informatički referent u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Ujedno je i izbornik ženske nacionalne selekcije u pikadu, a i sam je bio član hrvatske pikado-reprezentacije.

Što je presudilo na Euro kupu?

– Prije svega to što je u ekipi bio Boris Krčmar, koji je europski i svjetski prvak. On je kao mašina, fenomenalno igra pikado i igranje uz njega stvara iznimnu sigurnost – kaže Ivano.

Na jesen će Goričanin postati stalni član kluba “Janje alfa” iz Mikulića, a do sada je bio u goričkom klubu “Avigor”, u čijim smo prostorijama razgovarali.

U kutu sobe, uz pikado, sjaji se s vitrine mnoštvo pehara. Oko 80 posto njih osvojio je Ivano.

S talentom se rađa

– S talentom za pikado trebaš se roditi, ali vrlo je važan i trening. Ja sam znao igrati i do 7 sati na dan – objašnjava prvak.

Ističe da se s pobjedničkim timom za Euro kup, među ostalim, pripremao i uspinjući se biciklom na Sljeme. Sve Goričane zainteresirane za pikado Ivano poziva da se učlane u klub “Avigor” koji se nalazi kraj Srednjoškolskog centra. Članarina je 60 kuna mjesečno, a u prostorijama kluba i kafića “Avigor” može se trenirati neograničeno. Cijena je partije dvije kune po igraču.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije