Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šestinska kaplja

Gdje mi je kišobran? To se pitanje više neće postavljati

'22.10.2013., Zagreb - Kisobrani Cerovecki. Stjepan Cerovecki osmislio je sestinsku jaknu s kapuljacom.    Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
Foto: 'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
1/3
Autor
Mateja Šobak/VLM
24.10.2013.
u 14:03

čovjek-šipka
Kao što kod kišobrana šipka sa žicama drži čitavu konstrukciju, kod kabanice tu ulogu imat će čovjek

Je li ostao u trgovini? U kafiću? Tramvaju? Ili u uredu? Pitanja su to koja si od proljeća neće više postavljati nijedan vlasnik kišobrana. Upravo tada na tržištu mogla bi se naći prva kišobranska kabanica, odnosno jakna za kišu napravljena od istog materijala od kojeg se već više od sto godina izrađuju kišobrani Cerovečki.

Za sve prilike

–Ideja je da čovjek zamijeni žičanu građu koja inače drži plašt kišobrana. Kabanica, koju smo nazvali Kaplja, izrađuje se na identičan način kao i kišobrani, to jest trokuti koji se od pamuka i poliestera šiju zajedno i, poput kišobrana, kabanica tvori krug od 360 stupnjeva - objasnila je dizajnerica kabanice Ana Rimac koja je prototip odlučila izraditi u tradicionalnom, šestinskom ruhu. To se posebno svidjelo Thomislavu i Mateji Cerovečki, koji će kabanice izrađivati i u nekim drugim motivima, točnije u onoliko koliko ih se nalazi i na njihovim kišobranima.

–Kaplja je sklopiva i vrlo praktična. Kako se njen izgled već može naći na našem Facebook profilu, dobili smo mnogo pozitivnih povratnih informacija, ljudima se zaista sviđa - rekla je Mateja Cerovečki te dodala kako će se kabanica sigurno svidjeti mlađoj populaciji koja će ih zasigurno nositi na različite festivale i koncerte.

I sam naziv Kaplja, ističu dizajnerica Ana te Thomislav i Mateja iz obrta, sugerira kako je kabanica namijenjena aktivnom čovjeku koji putuje, istražuje, pleše, trči i u trenucima kada za to nisu idealne vremenske prilike.

Cijena od 100 kuna nadalje

–I cijena proizvoda bit će povoljna, odnosno kabanica neće stajati sigurno više od jednog našeg kišobrana - objasnili su Cerovečki te dodali kako, iako tek imaju prototip Kaplje, jedva čekaju da počnu proizvoditi više komada \"ljudskog kišobrana\".

Inače, kišobrani u Cerovečkom mogu se nabaviti po cijeni od stotinjak do petstotinjak kuna. Izrada šestinskog kišobrana, u čijem je motivu i prva šestinska kabanica, u obrtu Cerovečki dio je Liste zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, a upravo to proizvod je koji se najviše u radnji u Ilici 49 i prodaje.

Komentara 1

TI
Tito1929
16:19 14.03.2018.

kakva seljačka babuskara.. ovu ne bih ni kišobranom dirnuo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije