Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni studij gastronomije

Profesori u kuhinji bit će i popularnichefovi s TV-a

Foto: Facebook
21.09.2017.
u 12:49

Program koji iz Splita u Zagreb dovodi Visoka škola Aspira traje tri godine, a jedna stoji do 42.000 kuna, uključujući sve materijale i putovanja

U zagrebačkoj Heinzelovoj ulici, u sklopu centra Emporion, u školske će klupe sredinom listopada sjesti polaznici prvog međunarodnog studija gastronomije.

Ondje će svoja vrata, naime, otvoriti Visoka škola Aspira, koja u Splitu djeluje 20 godina. Budući menadžeri u gastronomiji studirat će prema bolonjskom procesu, a nakon što završe program, osim kuharskim vještinama, baratat će znanjem iz marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te izrade poslovnog plana.

Autohtono i zaboravljeno

Poslije tri godine studija steći će titulu stručnog prvostupnika međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu, usmjerenja gastronomija, a na Aspiri pripremaju i program za posljednje dvije godine diplomskog studija.

– Lani smo u Splitu upisali prvu generaciju, tako da studenti pohađaju tek drugu godinu. Sada primamo prijave za Zagreb, zadovoljni smo potražnjom, neki su se već upisali, no još nismo ispunili kvotu od trideset studenata – kažu u Aspiri. Naglasak je studija na praksi, a u 640 sati studenti će imati priliku učiti od poznatih chefova, među kojima su i Andrej Barbieri, Dino Galvagno, Ivan Pažanin, Branko Ognjenović, Mate Janković, Denis Galić, Hrvoje Zirojević, Antun Nišević... Educirat će se i o sommelierstvu, slastičarstvu, suvremenim trendovima posluživanja...

– Učimo ih kako odabrati kvalitetne namirnice, na koji način ih tretirati, s čime ih kombinirati... – kaže jedan od predavača Hrvoje Zirojević, koji je kuhao i za Bona Voxa, dok Antun Nišević, chef kuhinje u hotelu Jadran u Segetu Donjem kod Trogira, dodaje da sve temelje na autohtonim namirnicama, a posebno se posvećuju jelima koja su zaboravljena.

Sve zahtjevniji gosti

Prije nego što su lani pokrenuli program gastronomije u Splitu, ističe voditeljica studija turizma Martina Petrović, proveli su istraživanje u struci i shvatili da nedostaje kvalificiranih radnika.

– No, da bi se upisao studij gastronomije ne treba imati potrebnih predznanja – kaže predavač Denis Galić, koji je svoju diplomu magistra gastronomije stekao u Italiji. Dok studenti u Splitu imaju prilike učiti u najsuvremenijoj kuhinji u sklopu koje poteze svog predavača prate i na uvećanim monitorima, u Zagrebu je takva kuhinja još u pripremi, a dok je ne urede, polaznici će se educirati u zagrebačkim restoranima. Posebnost je studija terenska nastava jer se obilaze i OPG-ovi, restorani, tržnice, vinarije...

Potreba za takvim studijem, ističe Milivoj Jerkunica, pokretač Aspire, ukazala se zbog sve veće turističke ekspanzije, ali i sve zahtjevnijih gostiju i poslodavaca. Otvaranjem studija u Zagrebu, polaznici onoga u Splitu imat će mogućnost jedan semestar provesti u metropoli i obrnuto. Godišnja je školarina između 39.000 i 42.000 kuna, u što su uključena i studijska putovanja te svi materijali i oprema. 

Program studija predstavili su jučer u hotelu Esplanade, a chefovi mentori zajedno s budućim kuharima iz Splita priredili su i “cooking show” na kojem su pokazali što su naučili prethodne godine. Na svečano predstavljanje došao je i ministar turizma Gari Cappelli. – Hrvatska je prepoznata kao gastronomska destinacija, a turisti dolaze tijekom cijele godine na kratke vikend-odmore upravo zbog dobre hrane – kazao je Cappelli. Upravo u gastronomiji, dodao je, Hrvatska može puno ponuditi u predsezoni i posezoni, a specijaliziranim studijem, naglasio je Alen Jerkunica, dekan Aspire, kod polaznika žele razvijati menadžerske sposobnosti jer nije dovoljno znati dobro kuhati, nego treba poznavati i proces nabave, “izdržljivost” i pravu sezonu pojedinih namirnica, upravljanje financijama, osnove ekonomije, više stranih jezika, poslovno komuniciranje, statistiku, sommelierstvo, nutricionizam, gastrotrendove i slično, što su i obvezni i izborni predmeti na studiju. Studenti će imati i mogućnost nastavka školovanja u Švicarskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije