Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema povratka

Fontane grade unatoč ledu – svečano otvaranje u nedjelju!

bandićeve fontane (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
13.12.2012.
u 12:00

Radnicima je naređeno da se radovi završe kako bi Bandić fontane mogao otvoriti u nedjelju

Svečano otvaranje “Bandićevih” fontana predviđeno je, unatoč snijegu i niskim temperaturama, u nedjelju, potvrdili su iz Grada. Projekt zbog kojeg se gradonačelnik posvađao sa svim zastupnicima u Gradskoj skupštini realiziran je u roku od šest mjeseci.

>>Mutna voda iz Bandićevih fontana

Besplatan ručak

Posljednjih tjedana radnici rade po kiši, snijegu, vikendima, a jučer su iznad fontana postavljeni i šatori. Zbog truda se dijelila i janjetina na račun gradonačelnika, a fontane vrijedne 18,4 milijuna kuna, kako to voli reći Bandić, bit će poput onih europskih. No, urbanistička intervencija na kojoj je gradonačelnik inzistirao, kada se pita struku nije najbolje rješenje. Prosvjeduju i poručuju kako te fontane neće biti poput one Čarobne fontane iz Barcelone, mjesto druženja i uživanja, nego suprotno – prometnica.

 – Ne sumnjam u arhitektonsko rješenje, no ovo nije bilo ni pravo vrijeme ni mjesto za gradnju fontana. Livada je bila najbolji izbor za taj prostor i tu nije trebalo ništa graditi. Fontane su nisko sagrađene, ulice oko njih su vrlo prometne pa neće služiti kao šetnica zbog ispušnih plinova – kazao je urbanist Niko Gamulin.

Uzaludne su bile i prijave nadležnim inspekcijama, posao je dobila tvrtka Mešić com, a ni nalaz Ministarstva gospodarstva koji je utvrdio da se glavni projekt samo desetak dana nakon dodjele posla bitno promijenio, kao ni inspekcija Ministarstva financija koja je pročešljala gradske knjige, nisu zaustavili gradnju.

Rasipanje novca

– Gradnja fontana nije bila primarna s obzirom na krizu u gradu. Takvi su projekti dobrodošli, no u neka bolja vremena. Ovakvo rasipanje proračunskog novca i dalje je neprihvatljivo – kazala je zastupnica Margareta Mađerić (HDZ).

Dodatno je gradonačelnik za uređenje livade ispred Nacionalne knjižnice platio 3,2 milijuna kuna podružnici Zrinjevac, a svaki korak, od prve lopate, snimljen je fotoaparatom i kamerom za što je dodatno plaćeno 140.000 kuna. Naravno, iz džepa građana. A pitanje je i koliko će stajati svečano otvaranje.

>>Snima izgradnju od prve lopate - Bandićeve fontane još skuplje

>>Arhitektica: Fontane nisu Bandićeve već urbani identitet

Komentara 21

AA
aabbcc
13:14 13.12.2012.

Mora da ce mu fontane zimi raditi na antifriz a mogu i na Rakiju .

PR
Protivcenzure
13:44 13.12.2012.

isplativo nema što!!!! ipak su izbori blizu.....

DE
detour
12:50 13.12.2012.

gdje je bio javni natjecaj za te (nepotrebne) fontane?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije