Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odrastanje u doba nesigurnosti

Film "Ekskurzija": Dugometražni prvijenac Une Gunjak dolazi u kina

Foto: Zagreb Film Festival
1/4
16.04.2024.
u 12:53

Važnu filmsku priču o seksualnom sazrijevanju u vrijeme selfie kulture pogledajte u CineStaru Branimir i Kino mreži.

"Ekskurzija", film koji se bavi temom seksualnog sazrijevanja u režiji dobitnice europskog Oscara, stiže u domaća kina. Filmsku priču o sarajevskoj tinejdžerici, koja progovara o odrastanju u vremenu nesigurnosti, raspada moralnih vrijednosti i vladavine selfie kulture, od 25. travnja pogledajte u CineStaru Branimir i Kino mreži.

Dugoiščekivani prvijenac bosanskohercegovačke redateljice i scenaristice, Une Gunjak, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je primio posebno priznanje u programu Concorso Cineasti del presente. Radnja filma prati Iman, koju glumi Asja Zara Lagumdžija, koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna. To će ugroziti i ekskurziju. Iman se nađe u oluji, očekivanja i ograničenja, izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

VEZANI ČLANCI:

Osim Asje Zare Lagumdžije, ulogu u filmu ostvarili su i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Filmsku priču upotpunjuje soundtrack s nekim od najzanimljivijih imena regionalne trap scene poput Mache Ravel, Cunamija Flo, Black Beriz i Stoposto.

Autorica je scenarij za svoj film pronašla u nizu novinskih članaka o poznatom slučaju banjalučkih osnovnoškolki koje su zatrudnjele na školskoj ekskurziji. Ta priča izazvala je veliku medijsku pažnju i različite reakcije, od ekstremne seksualizacije ženskog tijela do konzervativnih stavova. 

Realizaciju filma opisuje kao “poriv i obavezu koje je osjetila kao žena u srednjim tridesetima koja raspetljava čvorove svog seksualnog odgoja, kao Bosanka koja promatra današnju omladinu, i na kraju, kao feministica”. Trailer filma pogledajte na ovom linku.

FOTO: Ljubitelji i ljubiteljice stripa okupit će se u zagrebačkom Studentskom centru

1/5
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije