Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spašavanje baštine

Dva milijuna kuna za oronuli Paromlin kako se ne bi urušio

paromlin,milan bandic,portal (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
11.04.2013.
u 17:00

Najugroženiji su dimnjak i kotlovnica, pokazalo je testiranje tima pod vodstvom Egona Lokošeka s Arhitektonskog fakulteta

Dimnjak i kotlovnica najugroženiji su dijelovi Paromlina i potrebno ih je zaštititi čim prije, a osim njih potpornu konstrukciju potrebno je postaviti na zidove mlina i zgrade transmisije.

Dotrajalost objekta

Sukus je to višetjednih mjerenja i izračuna o statici najkvalitetnijeg zagrebačkog primjerka industrijske baštine sagrađenog u ovom obliku 1908. godine.

Proveo ga je tim pod vodstvom Egona Lokošeka s Arhitektonskog fakulteta tako što su simulirali utjecaj vjetra i potresa na zidove mlina i kotlovnice koji nemaju krov, ali i na dimnjak.

On je u najlošijem stanju i iako nije previše deformiran, oštećenja su ozbiljna na završnih desetak metara zbog vertikalnih pukotina. Simulacija ponašanja dimnjaka na jačem sjevernom vjetru pokazala su otklone pa bi trebalo ili skinuti gornju trećinu od ukupno 37 metara visokog dimnjaka ili pukotine popuniti materijalom jer ne bi izdržao potres. I u donjem dijelu dimnjaka postoje pukotine koje se lakše mogu sanirati.

– Elaborat o statici pokazao je da je stanje kompleksa loše i da to nije rezultat isključivo vremenskih nepogoda nego dotrajalosti. Prema prijedlogu sanacije uz zidove mlina i kotlovnice postavit će se privremena rešetkasta konstrukcija s okomitim i vodoravnim nosačima za koje će se zidovi pričvrstiti. Potpornji za mlin, transmisiju i skladište stajali bi 1,580.000 kuna, a za dimnjak i kotlovnicu trebalo bi još pola milijuna kuna – rekao je Silvije Novak iz Gradskog ureda za zaštitu spomenika.

Raščišćavanje terena

U cijenu uključeno je raščišćavanje terena od materijala nakon urušavanja. Zaštita će se sigurno postaviti, najavio je Novak jer bi u slučaju urušavanja kompleksa nestao i razlog zaštite. A da bi praktična primjena zaštite počela, prvo treba raspisati natječaj što je u nadležnosti Gradskog ureda za strategijsko planiranje, kaže Silvije Novak.

>>Nakon urušavanja: Grad naručio elaborat o statici Paromlina

>>Od 1998. žele ulagati u Paromlin, no Zagreb ne želi strani kapital

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije