Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kuća za ljude i umjetnost "lauba"

Drugi BregFest posjetitelje oduševio vinima Bregovite Hrvatske

Foto: Rikard Jadan
1/16
22.10.2023.
u 18:09

Vinska regija Bregovita Hrvatska uz metropolu obuhvaća i Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku te Sisačko-moslavačku županiju

Vina Bregovite Hrvatske odgovaraju vodećim svjetskim trendovima među zaljubljenicima u dobru kapljicu. Sve se više traže svježa i lepršava vina, kako su istaknuli vinari na drugom BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske, kakvima obiluje srce Hrvatske. .

Na festivalu u zagrebačkoj Laubi 50 je vinara predstavilo više od 300 vina – od bijelih i crnih preko predikatnih vina do pjenušaca. 

– Hrvatska vina nisu samo ono što je do prije nekoliko godina poznavao svijet. Vina s još neotkrivenih područja među kojima je Bregovita Hrvatska, imaju snažan potencijal – istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te vinarima čestitala na napretku koji ostvaruju posljednjih godina. Dodala je i kako se posljednjih godina u potpunosti iskorištavaju sredstva Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, te pozvala vinare da pomoću tih sredstava nastave unaprjeđivati svoju proizvodnju.

VEZANI ČLANCI: 

Vinska regija Bregovita Hrvatska uz metropolu obuhvaća i Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku te Sisačko-moslavačku županiju.

– U ovom se kraju proizvodi 18 posto ukupnih hrvatskih vina. U Hrvatskoj je 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina od kojih je pet s ovog područja. Iza nas je uspješna vinarska godina. Zbog vremenskih nepogoda imali smo smanjene prinose grožđa, ali je njegova kvaliteta vrhunska i očekujemo vrhunska vina. Ako naša vina uspoređujemo s inozemnima, ohrabruje podatak da nam se povećava udio vina više cjenovne kategorije, a posebno pjenušaca – rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar nada se kvalitetnijem brendiranju vina Bregovite Hrvatske. Smatra kako su vinari s tog područja preskromni, pa se nedovoljno hvale kvalitetom svojih vina.

VEZANI ČLANCI: 

Vina Bregovite Hrvatske već dugi niz godina nižu velike uspjehe na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima, a ove su godine na Decanteru u Londonu vinari osvojili čak 95 odličja, tri zlatna, 29 srebrnih te 63 brončana. 

Predsjednik udruge Bregovita Hrvatska Miroslav Polovanec pozvao je sugrađane da među vinima Bregovite Hrvatske pronađu svoje nove vinske favorite te da tu vinsku regiju prepoznaju kao bogatu enogastronomsku destinaciju. Upravo je zato posjetiteljima na BregFestu predstavljeno i nekoliko izletišta s ponudom tradicionalnih jela, a imali su prilike I razgledati izložbu "Od bobice do kupice" te sudjelovati u atraktivnim vinskim radionicama. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije