Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istražili faunu

Doznajte tko sve živi na Medvednici, a posjetitelji ih plaše

10.oj blizini kuca u naselju koje necemo navesti da bi se ove divlje zivotinje i dalje osjecale sigurno.  Photo:
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.10.2014.
u 15:50

Stručnjaci proveli istraživanje o divljim životinjama na području PP-a Medvednica

Srne koje brste grašak gotovo su svakodnevni prizor stanovnicima podsljemenskih zona. Navikli su ih vidjeti u blizini svojih kuća. Nije ni čudno jer srne su najbrojnije divlje životinje u sklopu PP-a Medvednica.

Znanstveno istraživanje

Čuvari revira zaštite divljih životinja, odnosno lovci iz sedam lovačkih društava koji posljednjih godina provode Program zaštite divljih životinja, u suradnji sa Šumarskim i Veterinarskim fakultetom te Gradom Zagrebom i Uredom za poljoprivredu, izbrojili su točno 285 jedinki koje se šeću parkom. Prošlog su tjedna suradnici na projektu javnosti predstavili rezultate uspješno zatvorenog prvog poglavlja projekta "Primijenjenih istraživanja divljih životinja i bolesti divljih životinja na području PP-a Medvednica za Grad Zagreb".

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

– Trenutačno se provodi već drugi ciklus desetogodišnjeg programa u sklopu kojeg se prate životinje na Medvednici. Prvi ciklus proveden je od 2000. do 2010. Ovaj trenutačni trajat će do 2020. godine – kazao je Miljenko Kruc, koordinator lovačkih udruga koje sudjeluju u projektu i predsjednik LD "Fazan" Šestine.

Brojnost životinja te proučavanje bolesti i mogućnost širenja zaraze na ljude potkrijepljeni su i znanstvenim istraživanjem stručnog tima u kojem su doc. dr. sc. Dean Konjević, mr. sc. Marin Tomaić te izv. prof. dr. sc. Krešimir Krapinec. Tako su, zaključno sa 1. travnja 2014. godine, izbrojili 266 divljih svinja, 120 zečeva, 120 lisica, 30 jazavaca, 90 vrana...

Foto: M. Matijević/Lovački vjesnik

Foto: M. Matijević/Lovački vjesnik

U odnosu na 2010. broj fazana dvostruko se smanjio, dok, primjerice, na čitavom dijelu Zagrebačke gore pod PP-om obitavaju tek četiri tvora i osam divljih mačaka.

Tvor je životinja koju nije jednostavno uočiti. Često se nastanjuje u blizini kuća gdje ima nekih drugih manjih životinja. Taj je broj onaj koji je uočen, vjerojatno ih ima nešto više, ali nisu primijećeni – komentirao je rezultate Marin Tomaić te dodao da je broj fazana toliko pao zbog izmjene Zakona o proglašenju Parka prirode Medvednica iz 2009. godine. Tim zakonom, naime, površina parka prirode smanjila se za oko 5000 hektara, a smanjio se upravo životni prostor fazana. Divljih mačaka, pak, s obzirom na to da je to vrsta koja je pod zaštitom, ima sasvim dovoljno uspoređujući stanje u ostatku zemlje.

Stradaju od divljih pasa

– Problem je što se divlja mačka pari s domaćom mačkom, a napuštenih je mačaka i pasa u PP-u Medvednica puno pa čistoća vrste dolazi u pitanje – kaže Tomaić. Na Medvednici su divlji psi najčešća prijetnja za divlje životinje koje žive u nelovnom području. To su zapravo psi lutalice koji se vrlo brzo počnu ponašati kao čopor u potrazi za hranom.

Ipak, zaključak programa je da na području Parka prirode Medvednica – Grad Zagreb obitavaju razmjerno zdrave divlje životinje s uobičajenim parazitološkim nalazom.

– Nije potvrđena prisutnost virusa bjesnoće u pregledanim uzorcima lisica što se najvjerojatnije može pripisati akciji oralne vakcinacije lisica – zaključio je Dean Konjević.

Komentara 4

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:02 09.10.2014.

Tajkuni u podsljemenskoj zoni. Jako opasna i podmukla vrsta.

OK
okvardz
18:21 09.10.2014.

Neandertalac pravi genijalac sa prekrasnim odgovorom o vrsti koja ugrožava park prirode to jest koja ga je već smanjila ni više ni manje nego samo za 5000 Hektara.Za one koji ne barataju hektarima to vam je područje 10 km dužine i 5 km širine skromno zar ne.Dakle da još jednom spomenemo tu opasnu vrstu za PP Medvednica a to su tajkuni i njihovi sateliti u gradskoj upravi i u Hrvatskom Saboru.

Avatar tajar
tajar
20:25 09.10.2014.

Kad pp Medvednica počne s najavljenom naplatom ulaznica u taj park prirode, divlje će životinje biti mirne jer ih više ne će plašiti posjetitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije