Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imenovanja

Dio Savskog nasipa u Zagrebu nosit će ime Savke Dabčević Kučar

'15.10.2005., Zagreb - 15 godina stranke. Savka Dabcevic Kucar,Vesna Pusic.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
07.04.2011.
u 19:33

Savez antifašista Hrvatske zadovoljan je povratkom imena ulice koja simbolizira pobjedu nad fašistima, žele još antifašističke simbolike

Sjeverni dio savskog nasipa, od Savskog mosta do mosta Slobode, dobit će ime po Savki Dabčević Kučar, političarki i predvodnici Hrvatskog proljeća. Odbor za imenovanje ulica i trgova predložio je danas da se taj dio nasipa, uz koji se nalazi zgrada Kockica - sjedište Saveza komunista Hrvatske - uz koju je vezan velik dio njezine biografija, zove Obala Savke Dabčević Kučar.

Trnjanska skela

Predložili su i da južni dio nasipa, od Mosta slobode do Mosta mladosti, nosi naziv 8. svibnja 1945., u spomen na dan kad su partizani ušli u Zagreb i oslobodili ga fašističke vlasti. Do devedesetih tako su se zvale današnje ulice Pavla Hatza i baruna Trenka.

– Prijedlog Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske da se jedna strana ulice Hrvatske bratske zajednice preimenuje u 8. svibnja 1945. neprihvatljiv je jer je nezgodno da se dvije strane ulice različito zovu. Na spomenutom dijelu bila je Trnjanska skela preko koje su partizani ušli u grad tako da je lokacija povezana s imenom – obrazložio je Marin Knezović, predsjednik Odbora za imenovanje. Josip Skupnjak, potpredsjednik Saveza, zadovoljan je odlukom Odbora. Bitno mu je da se vrati dio imena ulica koje podsjećaju na antifašističku borbu. Obalom Savke Dabčević Kučar zadovoljni su i u HNS-u, njezinoj stranci koja je inicirala imenovanje.

Za Račana nije vrijeme

– Prije nekog vremena predložili smo da Savka Dabčević Kučar dobije ulicu i čini mi se da je odabir dobar – kazao je Dragan Kovačević, šef GO HNS-a. Inicijativu Zvonka Makovića, člana Odbora, da se nastavak nasipa prema zapadu imenuje po bivšem premijeru Ivici Račanu, kolege su odbile jer drže da se Račana još uvijek ne može gledati u perspektivi povijesti. Svoje će prijedloge Odbor poslati Vijećima četvrti Novi Zagreb istok i Trnje da saznaju njihov stav prije nego što prijedloge pošalju na raspravu u Gradsku skupštinu.

Komentara 70

VO
volimhajduk
22:17 07.04.2011.

Gospodja nista nije napravila za Hrvatsku. Bila je osoba koja je strogo slusala vrh partije i 1971. je radila samo ono sto joj je partija naredila. A to je dokaz sto je 1990.otisla u partiju HNS,gdje su sami najgori komunisti-UDBASI. Drugarica je zivela lepo celo vreme od 1971. pa do smrti . Koga lazete KOMUNJARE. Moze samo da ju se sudi sto je SUDELOVALA u ZLOCINACKOM UGNJETAVANJU HRVATSKOG NARODA .

SM
Smijesko
23:18 07.04.2011.

Sve to drugovi rade kako bi nas udaljili od EU, jer u EU za te potomke najvećih zločinaca XX stoljeća nema mjesta !

ŠI
šimuka
22:16 07.04.2011.

Da,da ,dan kad su preobučeni četnici ušli u Zagreb.O tempora ,o mores.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije