Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Selidba

Crkva gradi nebodere, a "pauk" mora van iz Strojarske

Prvonagrađeni rad arhitektonske tvrtke Proarh
Proarh
04.10.2011.
u 10:40

Odabrane su najbolje arhitektonske vizije za uređenje Strojarske, koja bi trebala postati novo središte Trnja.

Neboderi, stambene zgrade, parkovi, vidikovac ... arhitektonska su rješenja za uređenje Strojarske ulice. I to baš onog mjesta na kojem je trenutačno smješten Zagrebparking.

Nadbiskupiji ide renta

Pobjednički projekt već je odabran – izradila ga je tvrtka Proarh, koja na mjestu Strojarske predviđa gradnju dviju stambenih zgrada, ali i dvaju poslovnih tornjeva. Jedan bi toranj imao 25 katova (uz prizemlje), a drugi sedamnaest. Formirao bi se i javni gradski prostor koji bi bio upotpunjen trgovačkim, ugostiteljskim i sličnim sadržajima.

Na temelju Proarhova rješenja Nadbiskupija zagrebačka, koja je vlasnik spomenutog zemljišta, sada bi trebala naći investitora koji bi zapuštenu Strojarsku pretvorio u novi centar Trnja. I plaćao Nadbiskupiji godišnju rentu za to zemljište, koja bi se koristila za financiranje Katoličkog sveučilišta.

Iako je Proarh pobijedio na natječaju, nagrađena su još četiri idejna rješenja. Sva će se moći pogledati na izložbi koja se otvara danas u 19 sati u prostorijama Društva arhitekata Zagreb na Trgu bana Josipa Jelačića 3/1.

Moći će se tako pogledati i ponešto drugačija vizija Strojarske koju su osmislili arhitekti drugonagrađene tvrtke Radionica arhitekture.

– Koliko sam primijetio, nijedan od nagrađenih radova, osim našeg, nema niske zgrade. Svi su se razmahali u visinu, a mi smo htjeli upravo suprotno – kaže Goran Rako, jedan od autora idejnog rješenja Radionice arhitekture.

U zoni tramvaja

Čuli su, kaže, da im je baš to i bio minus pri određivanju najboljeg projekta.

– Predvidjeli smo i javni park, za razliku od sličnih mjesta u Donjem gradu gdje su, umjesto javnog prostora, napravljene garaže ili slični koncepti koji su u privatnom vlasništvu – objašnjava Rako.

I dok su arhitektonska rješenja Strojarske već gotova, Zagrebparking još uvijek smišlja kamo će se preseliti.

– Baš smo danas o tome razgovarali u Gradu. Ponudili su nam lokaciju u Novom Zagrebu koja je dosta prometno izolirana, što nam ne odgovara – kazao je Robert Mišeta, direktor Zagrebparkinga.

Naime, kako kaže Mišeta, cilj im je naći lokaciju na kojoj će Zagrebparking biti sljedećih od pet do deset godina. Ipak uvjet je da ta lokacija bude u zoni tramvaja kako bi građani ili stranci kojima se odveze automobil po njega mogli doći tramvajem ili autobusom, a ne da još moraju davati 200 kuna za taksi.

– Ljudi su dovoljno ljutiti kad im se digne auto, ne moraju još plaćati i taksi – kazao je Mišeta.

Ključne riječi

Komentara 4

AU
autoritet
11:20 04.10.2011.

Ne gradi nebodere crkva nego je zemljište njihovo, a na njemu će onda investitor graditi. No vjerojatno glupi ali bombastični naslov bolje paše \"novinarki\" i uredniku. Baš sve mora postati 24 sata

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
11:48 04.10.2011.

- Opet četničke komunjare spominju crkvu

DR
drug
13:10 04.10.2011.

Po ko zna koji puta Zagreb se gradi samo po novinskim stupcima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije