Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panika zbog slike

Boyse optužili za ustaški grafit iako nema spornih simbola!

\'grafit01_nnn_gra_251110\'
26.11.2010.
u 14:20

Radi se o preslici transparenta koji Bad Blue Boysi s Jaruna već godinama nose na gostovanja Dinama, a koji zapravo prikazuje hrvatskog vojnika.

Dio javnosti digao se na noge nakon što je objavljeno da je na zidu Osnovne škole Ivana Meštrovića ovih dana na Jarunu osvanuo ustaški grafit, koji je školski domar nakon prijave nepoznate osobe prebojio.

Vojnici u Afganistanu

Petero mladića koji su u tome sudjelovali privedeni su, zadržani četiri sata, a u postaji su im se policajci, kažu, gotovo ispričavali zbog silne strke. Pustili su ih nakon prijave za uništavanja imovine.

Reakcija dotičnih iz policije ne treba čuditi jer na grafitu uopće nije bilo nijednog ustaškog simbola! Radi se o preslici transparenta koji Bad Blue Boysi s Jaruna već godinama nose na gostovanja Dinama, a koji zapravo prikazuje hrvatskog vojnika.

Za sliku ih je, kažu, prije nekoliko godina, inspirirala fotografija američkog vojnika iz II. svjetskog rata koju su našli na internetu. Kako bi ga uskladili s našim podnebljem, i od njega napravili maskotu jarunskih dinamovaca, vojniku su na kacigu stavili hrvatski grb.

– Isti grb s početnim bijelim poljem nalazi se na crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, jednom od simbola Zagreba, a bijelo polje bilo je i na zastavi nakon osvajanja Knina! – kaže jedan od autora.

Dodaje kako nije sporna ni crna kagica jer – "ne samo da su je imali hrvatski vojnici u Domovinskom ratu, nego je imaju danas naši u Afganistanu".

Ne odustaju

Novac za grafit – boje i zabavu – po kvartu su u dva kafića skupljali, deset dana. Još prije tri godine usmeno su dogovorili sa školom oslikavanje jednog od zidova. Od grafita međutim ne odustaju. No, idući put nabavit će sve potrebne dozvole.

>>Crtač navijačkog grafita: Htjeli smo ukrasiti školu, a prevarili su nas!

Komentara 50

OB
-obrisani-
13:01 27.11.2010.

Ja kao profesor povijesti ne mogu reći djeci u školi da je svejedno kojim poljem počinje grb, jer se zna kako izgleda grb naše domovine. ----------------------- Ma dobro, miješaš stvari. BBB nisu nikakva službena politička organizacija. Njihova stvar kako će grb praviti.

PP
pp
15:00 26.11.2010.

nevjerojatno kakvi stvari se događaju...da slika hrvatskog vojnika bude proglašena ustaškom...sramota...

BL
blata
08:29 27.11.2010.

ništa čudno kada nam se predsjednik ispričava svakm srbinu što smo se branili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije