Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dijagnoza loša

Bolnice na pregledu: Provjerili smo stanje ZG zdravstvenih ustanova

'19.07.2009., Zagreb, Hrvatska - Ilustracija za arhitekture u Zagrebu. Adresa bolnice je Sveti Duh 64. Opca bolnica Sveti duh. Photo: Goran Jakus/24sata'
Foto: 'Goran Jakus/24sata'
1/6
Autor
Sonja Hoffman
13.03.2013.
u 14:45

Financijska dijagnoza: ukupno je sedam bolnica u nadležnosti Grada Zagreba, a njihovi su dugovi 80 milijuna kuna

Grad Zagreb odbio je upravljačka prava nad svojih sedam bolnica prepustiti državi, jer dugove u iznosu od oko 80 milijuna kuna, kažu iz Grada, sanirat će sami. Nije, objašnjavaju, riječ samo o tome da je država dugovanja županijskih bolnica odlučila sanirati kroz tri godine, a Zagreb to planira učiniti već do kraja ove, već i o tome da su u uređenje, opremanje i sanaciju svojih ustanova u proteklih 10 godina uložili više od milijardu kuna. A jedina bolnica koja u tom razdoblju nije rekonstruirana i nadograđivana jest Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici.

Atraktivno zemljište

Ta je bolnica, u šumarku na Zelenom brijegu, otvorena 1934. godine dok je Zagrebom harala tuberkuloza, a jedinu, djelomičnu obnovu, doživjela je 1976. godine, kada je uređen odjel za intenzivnu skrb, na tavanu adaptirane prostorije uprave, te sagrađene dvije garaže i mrtvačnica. Pročelnik Ureda za zdravstvo, Zvonimir Šostar tvrdi da u rujnu počinje obnova koja će Grad stajati 15-ak milijuna kuna.

– Ovo je plućna bolnica koja ima salonitne krovove pune azbesta – rekao je dr. Hrvoje Ružić, ravnatelj ustanove, pokazujući kroz tavanske prozorčiće ureda sivo i trošno krovište zgrade. Nešto niže, pogled puca na terasu s ispucalim pločicama nasred koje strši na okvir starog stolca namotana pumpa koja vodu, kroz gumenu cijev, vodi do bolničkih odjela.

– Lani smo nabavili nešto novih kreveta i u nekim sobama skinuli linoleum s podova – nasmiješio se ravnatelj.

– Svi su kapaciteti na tuberkuloznom odjelu popunjeni jer TBC-a još uvijek ima – istaknuo je.

Boji se, kaže, priča da će bolnicu pretvoriti u hospicij jer to bi, s obzirom na atraktivnu lokaciju u gradskom šumarku, značilo i njeno gašenje. U bolesničkoj sobi s pet starih kreveta ležali su pacijenti. Neki su tu zbog TBC-a, drugi zbog alergija ili poremećaja disanja.

Dogovor s Imunološkim

– Cijevi nisu nikad mijenjane, a kabeli za struju vise po zidovima – nastavio je Ružić obilazak bolnice koji je završio u citološkom laboratoriju prekrivenom najlonom da kiša koja curi sa stropa ne bi došla u kontakt sa strujom. Projekt obnove bolnice postoji od 2008. godine i sada je opet aktualan. Nosio ga je, otkriva, baš ovaj tjedan u Gradsko poglavarstvo.

– Planira se i od susjednog Imunološkog zavoda otkupiti 264 kvadrata zemljišta te na tom prostoru proširiti bolnica – kazao je ravnatelj.

Komentara 2

SJ
Sve je uzalud
16:22 13.03.2013.

Pravilno je reči da je dato za bolnice 10 miljardi kuna, samo nije sve završilo na uređenju bolnica. Novinar jedini izgleda nezna šta je to 10 miljardi kuna u građevinarstvu.

MA
matador007
07:58 14.03.2013.

Naše zdravstvo je rupa bez dna u koju svi trpamo naš novac,a kad je čovjeku potrebna kvalitetna skrb onda ispada da je to privilegija samo za one koji imaju dovoljno novaca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije