Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
recepti

Blagdanska kuharica: Kaj se jelo na imanju bana Jelačića?

Park Novi dvori u Zaprešiću
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/6
26.12.2021.
u 10:00

U vlasništvu obitelji Jelačić posjed je bio sve do 1934. godine, kada umire grofica Anka Jelačić, banova nećakinja, i Nove dvore predaje u ruke hrvatskog naroda.

Imali su svoj pčelinjak, bilo je i nešto divljači, a ribu su lovili u obližnjoj Savi. U vrijeme dok je tamo živjela posljednja vlasnica ovog imanja, na zaprešićkim Novim dvorima uzgajali su dvadesetak konja, 80-ak krava, a bilo je i svinja te peradi. Gotovo potpuno neovisno funkcioniralo je ovo gospodarstvo, a u povijesti je ostalo zapisano po tome da mu je vlasnik bio ban Josip Jelačić. On ga je kupio 1851. godine, i to od grofova Erdödyja, a potom ga i uredio te mu dao današnji izgled. U vlasništvu obitelji Jelačić posjed je bio sve do 1934. godine, kada umire grofica Anka Jelačić, banova nećakinja, i Nove dvore predaje u ruke hrvatskog naroda.

Foto: Večernji list

Posljednja kuharica u grofičinoj kuhinji bila je Hanika Skurjeni rođena Gašparić. Upravo je ona zaslužna za to da sjećanja na svakodnevni život obitelji Jelačić ne izblijede. Jer Hanika je odlučila sačuvati recepte koje je spremala grofici Anki od sredine dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada je stigla na imanje kao pomoćnica u kuhinji, a koje usmenom predajom sežu sve do samog bana. Njih je Pučko otvoreno učilište Zaprešić odlučilo ukoričiti u knjigu Novodvorska kuharica, a željeli su, ističu, kuharskimzapisima koji su se bilježili generacijama, pa tako i dopisivali, prepisivali i mijenjali, sačuvati sjećanje na jednu slavnu hrvatsku obitelj. Uz recepte, u šest bilježnica Hanike Skurjeni nalazile su se i pjesme, domaće zadaće, pa čak i ljubavne izjave.

Foto: Večernji list

 - Kuharica nema drugih pretenzija nego da ostavi trag o jednom vremenu kada se iza aleje divljih kestena u jednome dvorcu edna plemićka obitelj okupljala oko stola na kojem su se služila birana jela, često skromna, ali prema profinjenim recepturama donesenim s Bečkog dvora – kazala je bila pokojna ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Višnja Goljački za Večernjak. 

Hanika je zanat učila od Ane Beck, glavne kuharice koju je obitelj Jelačić dovela iz Beča, a potjecala je iz poznate bečke hotelijerske obitelji. Odlaskom “fräulein Ane”, kako su je zvali, natrag u Beč, Hanika postaje glavna kuharica, a nakon što umire grofica Anka, kuha za zagrebačke obitelji Kogoj, Gvozdanović i Bolf. Udaje se 1947. za Matiju Skurjenija, svjetski poznatog naivnog slikara, a njihov sin Srećko kasnije njezine zapise ustupa Pučkom otvorenom učilištu. Novodvorska kuharica i danas je inspiracija zaprešićkoj Turističkoj zajednici koja osmišljava gastromanifestacije temeljene na Hanikinim receptima.

Foto: Večernji list

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Matrix5
16:25 30.12.2021.

Pohvalno da je netko spremio recepte,a sigurno su jeli zdravije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije