Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ušteda za roditelje

Besplatni udžbenici za 58.000 učenika osnovnih škola

Udžbenici, portal
Zeljko Lukunic/PIXSELL
30.05.2013.
u 17:00

Trideset milijuna kuna potrebno je za besplatne udžbenike svim osnovnim školama u Zagrebu...

Besplatni udžbenici trebali bi dočekati osnovnoškolce u rujnu na školskim klupama.

Izbjegavanje redova

Škole su predale popis naslova udžbenika za iduću godinu te broj učenika. Ukupno bi 58 tisuća učenika trebalo dobiti nove knjige.

– Mi smo gradskom Uredu za obrazovanje i šport već predali potrebnu dokumentaciju. Odabrani su isti udžbenici kao i prije četiri godine – kazao je predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević.

Ako gradske vlasti provedu svoju odluku, za što su već počele pripreme, roditelji bi mogli uštedjeti od 1500 do 2000 kuna po djetetu, ali i izbjeći čekanja na kupnju u redovima u trgovinama izdavača.

Točka dnevnog reda

– Ima roditelja koji imaju dvoje ili troje školaraca. Zamislite koji je to trošak za njih. Ovakvom odlukom svima se na jednak način osigurava školovanje, koje je i zakonska obveza, a to bi trebalo učiniti i na državnoj razini. Roditelji će, siguran sam, pozdraviti ovu odluku, kao što je pozdravljamo i mi – dodao je ravnatelj Mihaljević.

U popisu udžbenika su i oni jezični, ovisno o pojedinoj školi i odabiru đaka, ali i druga pomagala.

– Tu su i likovne mape, atlasi i slično. Sve što je osnovnoškolcima potrebno, ali i radne bilježnice, koje su poprilično skupe – objasnio je ravnatelj.

Ako se kurikulum ne promijeni, a očekuje se da će to trajati još četiri godine, udžbenike će učenici na kraju školske godine moći i razmijeniti. Razmjene će pak u svojim dvorištima i učionicama osigurati škole. – Mi ćemo uputiti svoje učenike da pripaze kako bi udžbenike mogli koristiti i generacije nakon njih. Naravno, dio ih se više neće moguće koristiti, no dio će se i sačuvati – kazao je Mihaljević.

Odluka o dodjeli besplatnih učenika bit će i točka dnevnog reda prve sjednice Gradske skupštine. Naime, kako je jučer najavio gradonačelnik Milan Bandić, ta će odluka proći obzirom na to da će njegova lista osigurati većinu u Skupštini.

>>HDZ: Ne mijenjajmo udžbenike nego Vladu

>>Čemu novi udžbenici? Da bi izdavači i dalje dobro zarađivali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije