Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'feministička strana kvarta'

Besplatne radionice eksperimentalne poezije u Dubravi: Promišljat će se o Vesni Parun, tražiti divlje bilje...

Zagreb: Kulturni centar u Dubravi
Tomislav Miletic/PIXSELL
03.02.2024.
u 16:00

Pjesnikinje Aneta Vladimirov i Betina Ilić Grički vodit će polaznike na dvomjesečno putovanje kroz eksperimentalnu poeziju u autorski osmišljenim radicama i vježbama čije će putovanje završiti 20. travnja na javnom čitanju u Narodnom sveučilištu Dubrava

"Rapsodije Gornje i Donje Dubrave” ciklus je eksperimentalnih radionica poezije Betine Ilić Grički i Anete Vladimirov koje će se kroz osam susreta održati od 17. veljače do 13. travnja u Kulturnom centru Narodnog sveučilišta Dubrava. U okviru besplatnih radionica voditeljice i njezine polaznice i polaznici propitat će postoje li granice između poetskog svijeta i njegovog ostatka u kojem većina nas prebiva iz dana u dan.

Kako pjesnikinje navode – poetsko se u ovakvom pristupu ispostavlja kao nešto posve blisko, poznato, iako ne nužno imenovano, odnosno kao nešto što uz malo prakticiranja i igre možemo prepoznavati u svakodnevnom životu, u njegovim najuobičajenim momentima.

Na radionicama će se učiti očuđavanju naizgled običnog i raskrinkavanju onog što se mistificira i čini udaljenim. Aneta Vladimirov i BetinaIlić Grički su za sve polaznice i polaznike pripremile vježbe i igre na kojima će se baviti naslijeđem umjetnosti u likovima nekih od najistaknutijih stanovnika i stanovnica kvarta istočno od Maksimirske šume, a zapadno od Sesveta.

VEZANI ČLANCI:

Očekuju se gostovanja drugih pjesnikinja i istraživačica poetskih postupaka i nepoetskih ustupaka. Istraživat će se kvartovska strategija života i izlaska sunca, tražiti divlje bilje i poticati na razmišljanje o Vesna Parun, čija će poezija poslužiti kao uvod u proljeće 2024. godine.

Projekt je dio višemjesečnog programa u kojem Domino istražuje feminističku stranu kvarta, nastoji mapirati kvart iz ženskog pogleda, osnažiti i aktivirati zajednicu stvaranjem zajedničkih feminističkih umjetničkih radova. U zajednici, za zajednicu - od veljače do travnja u Dubravi će se održati i performansi u javnom prostoru Dubrave, likovne radionice za sve zainteresirane, a 20. travnja sve što osmislimo prikazat ćemo na javnom čitanju poezije i predstavljanju radova polaznika radionica u Narodnom sveučilištu Dubrava. 

Ciklus radionica dio je programa „Fabule kvarta” u produkciji udruge Domino te u partnerstvu s Narodnim sveučilištem Dubrava koji financijski podržava Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

VIDEO: Patricia je preživjela napad kiselinom: 'Zvučat će grubo, ali naučila sam živjeti s ovom ružnoćom'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije