Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Druga šansa

Besplatna prekvalifikacija za prvih 60 dadilja s vlastitim novim poslom

Buduće će dadilje uz teoretsku nastavu 250 sati prakse odraditi u dječjim vrtićima
PIXSELL
01.02.2011.
u 08:00

Prijave se primaju danas u POU Samobor, a sutra u velikogoričkoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje

Nezaposlene Velikogoričanke i Samoborke iznad 40 godina koje su duže od godinu dana na burzi rada, sada imaju priliku za novi posao i karijeru dadilje. Zainteresirane kandidatkinje trebaju se danas u 14 sati javiti u Pučko otvoreno učilište u Samoboru, Trg matice Hrvatske 3, a sutra u isto vrijeme u velikogoričkoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje, Zagrebačka 62.

Riječ je o projektu vrijednom 127.000 eura, koji uz Europsku uniju financira Zagrebačka županija, Zavod za zapošljavanje te pučka otvorena učilišta u Velikoj Gorici, Samoboru i Ivanić Gradu.

Jednogodišnji tečaj

Kandidatkinje koje će odabrati Zavod za zapošljavanje dobit će priliku za besplatnu prekvalifikaciju, koja će im se upisati u radnu knjižicu, a time i mogućnost da nakon godine dana – koliko će trajati tečaj – otvore vlastiti obrt.

Školovat će se 60 žena koje imaju srednju stručnu spremu, a prednost će imati zlostavljane i nezaposlene samohrane majke. Takvih je pak, po evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, osam tisuća.

– Od osam tisuća njih 40 posto ispunjava uvjete, ali će prilika biti pružena samo malom broju žena. Zato nas one moraju uvjeriti da žele taj posao, moraju zadovoljiti na svim testiranjima – poručila je Marija Pavić iz Zavoda za zapošljavanje.

Same određuju cijenu

Osposobljavanje za dadilju podrazumijeva 157 sati teorijske nastave, 250 sati prakse u dječjim vrtićima i 40 nastavnih sati o poduzetništvu.

– Testiranja će se obavljati tijekom veljače, a obrazovanje počinje u ožujku. Želimo ženama dati priliku da ponovo počnu raditi, a dadilje su na tržištu deficitarna zanimanja. Stoga će sve one koje uspješno polože završna testiranje dobiti certifikat kojim će samima sebi omogući zapošljavanje – poručila je Marija Pavić. Nakon otvaranja obrta kandidatkinje će same određivati cijenu svojih usluga ovisno naravno o konkurenciji.

Ključne riječi

Komentara 3

VI
visio
07:38 02.02.2011.

bravo svaka čast, ali obrad kosovac rula!

UK
Ugo Kajvez
00:29 02.02.2011.

A gdje će raditi kad nema novaca za vrtiće a EU propisi ubili otvaranje manjih privatnih vrtića .......... same idiotarije od dražvne vlasti ....... bez mozga, orijentacije i vizije ... bitno da se ulizava EU -u prihvaćanjem njihovih propisa bez obzira jel su nama dobri, korisni ili potrebni ......

VI
Vito
07:19 02.02.2011.

Besplatna prekvalifikacija za prvih 60 dadilja s vlastitim novim poslom Bit će zanimljivo vidjeti kako će država tretirati uvjete za njihovo zapošljavanje. Hoće li morati registrirati tvrtku? Hoće li morati zaposliti spremačicu? Hoće li morati zaposliti kuharicu? Hoće li moratiorati graditi vrtić? Hoće li morati imati najmanje četiri zahoda, jedan za curuce, jedan za dječake, jedan za osoblje, jedan za vlastitu uporabu? Hoće li smjet čuvati djecu u vlastitoj kući? Hoće li smjet čuvati djecu u vlastitom stanu?? Hoće li morati iznajmiti vlastiti stan vlastitoj tvrtki? Ipak se tu radi o minimalnim uvjetima koje jedna obična tvrtka mora zadovoljavati, a ovo je čak u rangu zdravstva i socijale, gdje su uvjeti za otvaranje vlastitog posla puno stroži. Ne plašim, već putam, jer je dosadašnja praksa pokazala kako vas država na nešto olakim obečanjima \"navuče\", a zatim vam zabije \"nož u leđa\" pozivanjem na zakonske uvjete poslovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije