Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Učio u knjižnici

Beskućnik pronašao posao i sada pomaže drugima

beskućnik
Žarko Bašić/PIXSELL
13.03.2012.
u 11:00

U Gradskoj knjižnici beskućnici mogu naučiti kompjutorske vještine, kako napisati životopis, pomažu im u traženju posla

Drago Rendulić godinu je dana bio beskućnik. Teška situacija u kojoj se našao nije ga natjerala na odustajanje, već je odlučio pomoći drugima. Vrijeme si je kratio odlascima u Gradsku knjižnicu na kompjutorske radionice, gdje je upoznao knjižničarku Sanju Bunić i ideja se rodila – radionice namijenjene upravo beskućnicima, kako bi ponovno postali aktivan dio društva.

Pionirski projekt

– Kolege iz prenoćišta tražili su da im pokažem što sam naučio. Tako je počelo. Knjižnica je postala jedino mjesto gdje si mogao korisno provesti vrijeme, trebao si samo imati iskaznicu. Dugujemo veliku zahvalnost knjižnici jer pomaže razbijanju predrasuda i pružila je šansu onima koji žele pomoć – kaže Rendulić.

Tako je pokrenut projekt “Knjigom do krova” koji pomaže beskućnicima da pronađu posao, pruža im psihosocijalnu podršku i priliku da nauče kompjutorske vještine, a prepoznala ga je i međunarodna neprofitna organizacija EIFL, čijom su donacijom kupljena računala za prihvatilište u Kosnici i zaposlene dvije psihologinje. Kroz radionicu je prošlo pedesetak korisnika, ali pokazala se potreba za proširenjem sadržaja.

– Mnogi od njih bili su obeshrabreni, depresivni i nemotivirani. Drago me uvjerio kako nema odustajanja i rad s njim mnogo mi je pomogao da shvatim ljude u toj situaciji i kako im pomoći – kaže Sanja Bunić.

Stalna podrška

Glavni je cilj radionica poticanje beskućnika i zaposlenje korisnika, što bi im omogućilo da ponovno stanu na svoje noge.

– Nema prepuštanja defetizmu. Mnogi i ne znaju svoja prava. Pišemo s njima životopise baš za konkretan oglas, stalno ih potičemo da ne odustaju. Korisnici žele konkretne rezultate, ne priznaju praznu priču – kaže psihologinja Laura Marković, voditeljica psihosocijalne radionice.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
12:53 13.03.2012.

Svaka čast. U ovim vremenima u kojima je čovjek pojedinac sve osamljeniji i otuđeniji od drugih ljudi, u ovim vremenima koja su sve crnja za svaku ljudskost i svakoga tko je u sebi još imalo ima, hrabrost je i pronaćii dovoljno snage da povjeruješ u ljude i u to da dobro djelo i trud imaju smisla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije