Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
knjige iz kamiona

Baš svi razvesele se kad dođe knjižnica na kotačima

05.04.2016., Zagreb - Bibliobus, knjiznica na kotacima ispred podrucne skole u Odranskom Obrezu. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
07.04.2016.
u 15:15

Dva bibliobusa Knjižnica Grada Zagreba obilaze rubne dijelove grada i Zagrebačke županije u kojima nema stacioniranih ustanova. Zaustavlja se na 78 stajališta

Iako je na kotačima, tamo se posuđuju knjige. Kamion i knjižnica u jednom, to je – bibliobus. Malo Zagrepčana, osim onih koji žive u rubnim dijelovima grada, zna da Knjižnice grada Zagreba (KGZ) imaju i dvije podružnice na kotačima.

Naime, bibliobus već 40 godina obilazi one dijelove grada i Zagrebačke županije koji nemaju stacioniranu knjižnicu.

– Kod nas se može obaviti sve isto kao i u pravoj knjižnici, upisati se, posuditi knjige, informirati se o novostima... – govore nam djelatnici bibliobusa dok izdaju knjige učenicima u Odranskom Obrežu. Naselje na jugu Zagreba, u Gradskoj četvrti Brezovica gdje nema nijedne knjižnice samo je jedno od ukupno 78 stajališta koja obilaze djelatnici bibliobusa.

Na policama imaju oko 4000 knjiga koje najviše posuđuju djeca i umirovljenici. U dva bibliobusa radi u dvije smjene 13 ljudi, a pokrivaju područje od 3600 četvornih kilometara

Ukupno ih je 13, rade u dva bibliobusa u dvije smjene, a pokrivaju područje od 3600 kilometara četvornih na kojem je više od milijun stanovnika.

– Uvijek ima i novih ljudi, ali nas uglavnom na stajalištu čekaju isti čitatelji, pa se već svi i poznajemo – govori Davorka Licitar koja u bibliobusu radi već 20 godina kao knjižničarka, a kad stigne u naselje, razvesele joj se baš svi. U svakom su naselju po sat i pol, a ponovno se vraćaju za dva tjedna. Na policama imaju oko 4000 knjiga koje najviše posuđuju djeca i umirovljenici. Da bi najmlađe potaknuli na čitanje, stoje upravo ispred škola pa je tako nakon nastave po svoju novu knjigu došao i drugašić Filip Malkoč.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– Najviše volim knjige o zmajevima i dinosaurima, a posudio sam i nešto za stariju sestru – rekao je ovaj devetogodišnjak koji s prijateljima redovito dočekuje bibliobus.

A svoje predškolce na čitanje potiče i učiteljica Branka Garašić iz Područne škole Odranski Obrež, koja također redovito posuđuje romane. Kako kaže, bibliobus je iznimno bitan ljudima koji su udaljeni od centra grada jer bi inače jako rijetko bili u mogućnosti posuđivati knjige.

– Suradnja sa školama i zajednicom jako nam je bitna. Važno nam je da profesori djecu potiču na dolazak k nama – rekla je Davorka Licitar, uz koju u bibliobusu radi i bibliotekar Leo Sokić te vozač Josip Hermanović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije