Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mutna istina

Bandićeve fontane - namješten posao od 18,4 milijuna kuna

'13.07.2012. Zagreb- Gradiliste u ulici Hrvatske bratske zajednice na kojem ce se graditi fontane i pothodnici ispred Nacionalne i sveucilisne knjiznice. Photo: Boris Scitar/VLM'
Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list'
1/4
14.07.2012.
u 12:00

Gradonačelnik Milan Bandić izmijenio je glavni projekt nakon potpisivanja ugovora

Grad Zagreb je samo desetak dana prije nego što je počela gradnja pothodnika i fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice izmijenio glavni projekt za tu investiciju koja je podigla već veliku prašinu i prije nego što su radovi započeli.

Nedopustive izmjene

Glavni je projekt za fontane izmijenjen tako nakon što je potpisan ugovor s izvođačem radova tvrtkom Mešić-com, vrijedan 18,4 milijuna kuna, a tim izmjenama promijenjena je tehnologija građenja pa time i tehnički uvjeti natječaja. A to je nedopustivo, tvrde u upravi za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva.

U upravi kažu da se Bandićeve izmjene u slučaju fontana mogu podvesti pod bitne izmjene ugovora o javnoj nabavi, a kojima se uvode uvjeti koji bi, da su bili dio osnovnog postupka javne nabave, omogućili podnošenje drugačijih ponuda od onih koje su podnesene u osnovnom postupku, ili bi omogućili izbor drugačije ponude od ponude odabrane u osnovnom postupku\".

Natječaj za Bandićeve fontane je okončan u ožujku ove godine, a od pet pristiglih ponuda izabrana je ona Mešićeva.

Početkom lipnja ove godine pak Gradski ured za prostorno uređenje izdaje potvrdu o izmjeni glavnog projekta za fontane, iz veljače 2012. godine, a kojim se mijenja tehnologija građenja pothodnika iz montažne u monolitnu. Usto se navodi da je izvođenje pothodnika u širokom iskopu pa nije potrebno izvoditi zaštitu građevne jame.

U Upravi za javnu nabavu, ali i drugi naši sugovornici koji dobro poznaju sustav javne nabave, kažu da su tim izmjenama ostali ponuđači došli u nepravednu poziciju jer su zahtijevani novi tehnički uvjeti i na nadmetanju bi možda dali drugačiju ponudu. Usto, na sumnje da se na natječaju za Bandićeve fontane pogodovalo jednom ponuđaču ukazuju i uvjeti o sposobnosti za sudjelovanje u nadmetanju.

Tako je među ostalim tražena od ponuđača i potvrda o gradnji građevine sa složenom zaštitom građevinske jame. A izmjenama glavnog projekta koje su nastale nakon natječaja i po zaključenju ugovora s izvođačem radova, navodi se da zbog promjene tehnologije nije potrebno izvoditi zaštitu građevne jame!

Prijava DORH-u

Montažna tehnologija gradnje pothodnika znači, kažu stručnjaci, da se konstrukcija montira negdje drugdje pa onda dovozi na mjesto radova, dok se monolitna radi na licu mjesta. Monolitna je pri tome skuplja od montažne tehnologije. Iako zakon kaže da se u slučaju bitnih izmjena ugovora mora raspisati novi javni natječaj, u Upravi za javnu nabavu kažu da u tom slučaju prestaje nadležnost Zakona o javnoj nabavi pa naručitelja koji tako krši zakon nije moguće kazniti. No ističu da se u takvom slučaju može podnijeti kaznena prijava Državnom odvjetništvu koje bi onda moglo utvrditi zašto je došlo do bitnih izmjena ugovora i tehničkih uvjeta i je li bilo pogodovanja određenim ponuđačima.

U Gradu Zagrebu nisu odgovorili zašto je došlo do izmjene glavnog projekta za fontane, a nisu ni poslali podatke tko su bili ostali ponuđači na natječaju za fontane.

Komentara 172

OB
-obrisani-
16:02 14.07.2012.

Primjeric eu Mostaru je sve besplatno od škola,fakulteta, bolnica zahvaljujući ZG prirezu i PDV od 25 % koji plaćaju sitnozubi

KE
keating14
18:11 14.07.2012.

pitaju wotana: da li ste samokritični? wotan odgovara: da, naravno, najviše prema sebi

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
12:26 14.07.2012.

Napijte se vode za svime !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije