Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje sdp-a

Bandić uskrsnuo: Bernardićev rejting bolji samo tri posto

milan bandić,davor bernardić
Sanjin Strukić/PIXSELL
30.07.2012.
u 09:00

Prema istraživanju u prvom krugu njih dvojicu dijeli razlika od oko tri posto. Konkretno, Bandić bi dobio 20,8, a Bernardić 23,9 posto glasova.

Da su danas lokalni izbori, Zagrepčani bi prvog čovjeka grada birali između aktualnog gradonačelnika Milana Bandića i SDP-ova kandidata Davora Bernardića u drugom krugu. Prema istraživanju koje je naručio SDP, u prvom krugu njih dvojicu dijeli razlika od oko tri posto. Konkretno, Bandić bi dobio 20,8, a Bernardić 23,9 posto glasova. Na uzorku od 1000 ispitanika u obzir su uzeti samo glasovi onih koji su se izjasnili da će sigurno ili vjerojatno izići na izbore. No, u drugom krugu Bernardić bi osvojio 49,2, a Bandić 35 posto glasova, čime bi Bernardić zasjeo u gradonačelničku fotelju.

Ne više od 30 posto

No tih 35 % i više je nego dobar broj za trenutačnog šefa metropole kojeg su politički otpisali. Ipak, iz SDP-a će takvu računicu pripisati laičkom tumačenju te reći da su zadovoljni rezultatom budući da, ukratko, birači većine ostalih kandidata nemaju dvojbu između Bandića i Bernardića.

– Hoće li u drugom krugu netko tko je glasao za Tatjanu Holjevac dati glas Bandiću? Ne vjerujem. Ili onaj tko je glasao za laburiste? U 80 posto slučajeva ti će glasovi Bernardiću. Da Milanu Bandiću glas daju svi hadezeovci i da uzme ponešto od ostalih, ne može dobiti više od 30 posto – objasnili su.

S druge strane analitičari brojke gledaju gotovo kao Bandićevo uskrsnuće. Prednost mu je vojska gotovo pa “fiksnih” birača kojima je godinama činio niz usluga i koji će uvijek glasati za njega. Plus bi mu bio i mali odziv, napomenut će Nenad Zakošek dodajući da bi Bernardić mogao biti kažnjen i zbog neuspjeha aktualne vlade.

– Bernardiću je teret i što nema ni podršku šefa stranke, Milanović vjerojatno još kalkulira hoće li podržati Kregara. Tako SDP nema pravog kandidata i meni se čini da Bandić ima veće šanse – smatra Zakošek.

Radi scene

Žarko Puhovski rezultate istraživanja prokomentirao je slikovito: Svi oni koji su mislili da je s Bandićem gotovo – prevarili su se. Također prednost daje zagrebačkom gradonačelniku maratoncu koji “samo mora nastaviti što je i dosad radio”.

– Davor Bernardić nema političkog tribuna i nema govorničke sposobnosti. Doveo je javnost u poziciju da oni misle da je Bandić pravi socijaldemokrat, kad se samo sjetimo vrtića. Bandić bi mogao pobijediti i u prvom krugu, a sve ovisi o tome kakav će biti odziv – rekao je Puhovski.

Na teoriju analitičara esdepeovci kontriraju pitanjem na kojim je to izborima u Hrvatskoj protukandidat u startu bio jači od vlastodršca? A brojke upravo to govore za Bernardića koji još nije krenuo u onaj “pravi” dio kampanje. Istraživanje za drugi krug ostavlja 15,6 posto neodlučnih birača.

– Ispada da od 16 posto Bernardić mora uzeti 0,9 posto da pobijedi. Zna Bandić za te brojke pa zato sada radi scene jer jedino što može probati napraviti jest sve skupa zaprljati. Ne može dobiti projektom i nekim suvislim oružjem, nego jedino može dati nadu ostalim kandidatima da napadnu Bernardića i na tome se pokušaju graditi – jedan je od komentara. Dio konkurenata, čini se, mogao bi i preuzeti takvu praksu te otvarati prostor Bandiću koji je Bernardiću jedini ozbiljan konkurent. Brojke pokazuju da ostali kandidati nemaju šanse, Ferdelji (HSLS-HSS) i Golem (HDZ) dobivaju između 9 i 10 posto, Holjevac i Prugovečki (laburisti) 8-9 posto, haenesovac Dragan Kovačević 2,2 posto.

Komentara 42

DO
doktorica
09:09 30.07.2012.

a i tog Bandića nam je preko glave,da je još socijalizam bio bi glavni za ONO i DSZ,sa marksističkim brevijarom pod rukom......

DU
durica
09:16 30.07.2012.

Bandić itekako ima šansi - jer u Zagrebu živi više građana Zagreba nego Zagrepčana.

OB
-obrisani-
22:55 30.07.2012.

Izgleda da je purgera s kozare sve više čim je mali bernardić u igri! skužit će oni stariji hrvati o čem je riječ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije