Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebački holding

Bandić smijenio Čovića i ekipu, a Ljubičić im uručio otkaze

Milan Bandić (1)
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
23.08.2013.
u 10:15

Nova uprava tvrdi da otpuštenima nije dužna ponuditi novo radno mjesto u Zagrebačkom holdingu

Nakon što je 1. srpnja Milan Bandić smijenio upravu Zagrebačkog holdinga na čelu s Ivom Čovićem, 1. kolovoza novi čelnik tvrtke Slobodan Ljubičić uručio im je i otkaze. Osim Čovića, otkaz su dobili i bivša gradonačelnica Vlasta Pavić, HNS-ovka Alenka Košiša Čičin-Šain i Tomislav Čulo koji je došao iz privatnog sektora. Ivo Čović za raskid ugovora saznao je tek u četvrtak, nakon što je stigao u Zagreb s godišnjeg odmora. Osim toga, bivša uprava od Nadzornog odbora nije dobila razrješnice, što znači da vlasnik smatra kako su se u poslovanju ogriješili o pravila dobrog gospodara, a ta bi činjenica mogla biti i eventualna podloga za tužbu.

“To je neprofesionalno!”

– Nitko me do sada nije obavijestio o otkazu, a poštansku cedulju zatekao sam u poštanskom sandučiću. U odluci pak piše da je otkazni rok mjesec dana i da u tom periodu imamo sva prava kao i prije – kazao je Ivo Čović. Kao bivši predsjednik uprave Holdinga istaknuo je kako se na godišnji povukao jer je svoje mjesto prepustio svome nasljedniku, što je najnormalniji postupak pa ga je ovakva komunikacija malo i iznenadila. Iako je slično mogao i očekivati, otkaz bez slova objašnjenja, smatra, nije profesionalan.

O otkazu nije željela razgovarati Vlasta Pavić kazavši da nije vrijeme za komentiranje, a Tomislav Čulo i Alenka Košiša Čičin-Šain nisu odgovarali na pozive.

Iako su svi oni potpisali ugovore o međusobnim pravima i obvezama u kojima stoji da ih Skupština društva (tada ju je činio sam Milan Bandić) može razriješiti u bilo kojem trenutku bez objašnjenja, prema ugovoru o radu koji za njih također vrijedi, razlog otkaza mora se navesti. Prema istom ugovoru uprava im je trebala ponuditi novo radno mjesto ili ih je mogla, kao što je i učinila, otpustiti.

Otpušteno bivše vodstvo Holdinga ima mogućnost da protiv ovih odluka podnesu sudsku tužbu kojom mogu potraživati svoja prava, no ostaje vidjeti hoće li se u to itko od njih i upustiti.

Iz nove uprave poručili su da bivša uprava Zagrebačkog holdinga nije dobila otkaz, već da im je istekao ugovor o radu budući da su opozvani 29. lipnja 2013. godine. Nakon toga im je i raskinut ugovor o radu koji im se pak morao dostaviti u roku od mjesec dana.

– Prema ugovoru o radu članova stare uprave, koji je identičan ugovorima koje ima i nova uprava, poslodavac nije dužan ljude zadržati nakon istjecanja ugovora u tvrtki – kazala je Senka Knežević iz Odjela za odnose s javnošću. Napomenula je pak kako bivši članovi uprave imaju pravo i na otpremnine u visini tri plaće. Otpušteni članovi uprave imaju pravo i na otkazni rok od mjesec dana u kojem imaju sva prava kao i prije, ali na posao ipak ne trebaju dolaziti.

Otvoreni rat

O tome gdje će nakon Holdinga naći zaposlenje, Čović nije želio razgovarati, no istaknuo je kako je rad u Holdingu bio izuzetno stresan. Osim problema s kojima se morao nositi unutar same gradske megatvrtke, velik uteg u poslovanju bila mu je i političku situacija u kojoj nije imao podršku Milana Bandića.

Navodno je upravo gradonačelnik i inzistirao na ovakvom brzom raspletu, a gostujući na dnevniku HRT-a poručio je SDP-ovoj vladi da si Čovića uzmu pod svoje okrilje jer njemu nije potreban. Bandić je otvoren rat s Čovićem započeo početkom ove godine kada se već pripremala kampanja za lokalne izbore.

>>Želite postati direktor u Holdingu? Ove uvjete morate zadovoljiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije