Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinulo ih preuređnje na međukatu

Apel stanara iz Veslačke: U našoj zgradi bez dozvole prenamjenjuju poslovni prostor za smještaj 40 ljudi

Zagreb: Stanari nebodera u Veslačkoj 6
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
21.10.2023.
u 14:54

Prije početka boravka radnika ishodit ćemo sve dozvole, a standard smještaja bit će daleko viši od onoga koji je uobičajen, poručuje Andrijanić

Nismo ksenofobi i nemamo problem s tim da u zgradi žive strani radnici, samo želimo da sve bude legalno – govore nam stanari nebodera u Veslačkoj 6 koji su nedavno doznali kako se 200 kvadrata poslovnih prostora u međukatu preuređuju kako bi ih se prenamijenilo u stambene jedinice te ondje smjestilo 40-ak ljudi. Shvatili su to kada su radnici onamo utovarili 20-ak kreveta na kat pa nekadašnji poslovni prostor sada nalikuje na vojničku spavaonicu.

Inspekcija će obaviti nadzor

– Oko 40 ključeva zgrade dobit će nama nepoznati ljudi, neće biti osobe zadužene za brigu o prostoru, a problem je i povećana proizvodnja otpada – iznose svoje bojazni stanari te dodaju kako je vlasnik prostora za pričuvu dužan oko 5,5 tisuća eura, oko čega traje sudski spor. Useljavanje novih 40 stanara napravit će dodatni trošak za pričuvu, a brine ih i u kakvim će uvjetima živjeti njihovi budući susjedi.

Vlasnik poslovnog prostora u međukatu je tvrtka Elma invest čiji je direktor Marko Josip Andrijanić. On je prostor iznajmio tvrtki Enicon Aerospace, vodi je njegov brat Luka Andrijanić, kaže nam predstavnica stanara zgrade Dražena Bašić Lovrić.

– Kada su mi javili da će preuređivati prostore, objavila sam to na oglasnoj ploči, ali brzo sam shvatila da se ne radi o adaptaciji stana, kako su najavili, nego o prenamjeni poslovnih prostora. Osjećala sam se prevarenom – ističe. Stvar je dodatno zakompliciralo i to što su tijekom preuređenja nastala oštećenja, nastavlja.

– U zajedničkom prostoru koji se nalazi kat ispod su presječene instalacije antenskog sustava. Dok je trajala sanacija, primijetili smo da se u prostor postavlja nekoliko kreveta na kat. Prisvojen je i dio hodnika, a niknuo je sanitarni čvor s četiri toaleta, umivaonika i tuš kabine – govori predstavnica suvlasnika, po struci arhitektica, koja je odmah nazvala Luku Andrijanića te zatražila dokumentaciju za izvođenje radova. Isprva je odugovlačio, kaže, no na koncu joj je poslao tlocrte radova, ali ne i dozvolu za njihovo izvođenje.

VEZANI ČLANCI: 

– U telefonskoj komunikaciji doznala sam da mu je namjera da ondje borave njegovi radnici iz okolnih i dalekih zemalja koji rade u tri smjene te da će u prostoru kratkoročno noćiti ako iz drugih gradova stignu poslom u Zagreb – navodi Bašić Lovrić te nam pokazuje međuvlasnički ugovor sklopljen 1997. u kojem stoji da je "suvlasnik koji stanu promijeni namjenu dužan odmah obavijestiti upravitelja i predstavnika suvlasnika", što je i rekla Andrijaniću te od njega zatražila da obustavi radove dok se ne riješi potrebna dokumentacija.

– Nakon toga zabranjen mi je ulaz u prostor, a radovi su nastavljeni – kaže predstavnica suvlasnika i dodaje da je čitav slučaj prijavila policiji koja je izišla na teren i napravila zapisnik te Ministarstvu turizma i Državnom inspektoratu. A jesu li postupali u Veslačkoj 6 i ako nisu, kada će, zanimalo je i nas.

17.10.2023.,Zagreb - Stanari nebodera u Veslackoj 6 zale se na tvrtku koja pokusava useliti 40-tak stranih radnika u poslovni prostor u njihovoj zgradi. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

– Člankom 151 stavak 1. Zakona o prostornom uređenju propisano je da se promjena namjene postojeće građevine i/ili drugog lokacijskog uvjeta, odnosno njezine samostalne uporabne cjeline u čiju svrhu nije potrebno izvođenje radova za koje je potrebna građevinska dozvola odobrava dozvolom za promjenu namjene i uporabu građevine. Napominjemo kako će građevinska inspekcija obaviti nadzor u dijelu svoje nadležnosti zbog eventualne povrede propisa – odgovorili su nam iz Inspektorata.

A je li za radove na lokaciji ishođena dozvola, upitali smo i Grad. – Nemamo saznanja o tome da bi jedan od suvlasnika nebodera u Veslačkoj 6 planirao preurediti poslovni u prostor za prenoćište radnika i unutra smjestiti oko 40 ljudi. U programu eDozvola nije evidentiran zahtjev koji bi se odnosio na radove na zgradi ili njezinu dijelu, a inspekcijski nadzor nije u nadležnosti Grada – odgovorili su.

Nije to jedini slučaj

Što se događa u poslovnim prostorima na međukatu te tko će ondje stanovati pitali smo i Luku Andrijanića.

– Imamo namjeru u prostoru u Veslačkoj organizirati smještaj za radnike povezanog društva, što je zakonska obaveza poslodavca. Svi koji će ondje biti smješteni imat će urednu radnu dokumentaciju, a prije početka boravka radnika za prostor ćemo ishoditi sve potrebne dozvole.

VEZANI ČLANCI: 

Što se tiče uvjeta i broja radnika, poštivat ćemo standarde koje je propisao zakonodavac. Neovisno o zakonskim uvjetima, standard smještaja radnika bit će daleko viši od onoga koji je, nažalost, uobičajen – poručio je te dodao kako se i pričuva redovito plaća, za što postoji dokumentacija.

Susjed Nikola, koji stanuje u blizini Veslačke, govori pak kako ovo nije jedini takav slučaj u Zagrebu.

– Moj šogor iz Kustošije ima sličan problem. U nekadašnjim poslovnim prostorima kuće preko puta njegove odnedavno stanuje 40 stranih radnika koji remete mir jer navečer imaju karaoke, a policija ne može ništa jer vlasnik tvrtke iz Dalmacije tvrdi da ondje ne žive, već rade u tri smjene pa mi se čini da je riječ o novom poslovnom modelu koji zbog rupa u zakonu koriste mnogi željni lake zarade – ističe on.

GALERIJA Pobuna u zagrebačkom kvartu: 'Zabranjuju nam parkiranje na platoima zgrada, a ne nude nikakvu alternativu'

Zagreb: Stanari nebodera u Veslačkoj 6
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije