Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE DAMO VARŠAVSKU!

Aktivisti iz Varšavske najavili eskalaciju aktivnosti u Hrvatskoj

varšavska (1)
Petar Glebov/PIXSELL
14.07.2010.
u 14:09

Uzurpaciji pješačke zone i gradnji garaže u Varšavskoj protivi se većina Zagrepčana - prema istraživanju GFK, njih čak 76 posto

Sto javnih osoba poduprlo je danas proglas “Ne damo Varšavsku” kojim se upozorava na sve veću uzurpaciju javnih prostora, uništavanje kulturne baštine i prirodnih dobara u cijeloj zemlji. U tom kontekstu, čulo se danas na presici, Varšavska je samo simbol praske kojom se građanima oduzima javni prostor i ustupa interesnim skupinama, a sve pod blagoslovom institucija koje se oglušuju na stavove poreznih obveznika.

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije podsjetio je da se oduzimanju pješačke zone i gradnji garaže u Varšavskoj ne protivi se samo manja skupina ljudi, nego većina Zagrepčana - prema istraživanju GFK iz veljače ove godine, njih 76 posto, a 83 ih posto preferira proširenje pješačke zone.

Vlatko Silobrčić, jedan od akademika koji je potpisao proglas, zaključio je da u Hrvatskoj ni jedna institucija ne funkcionira kako treba te da su upravo zbog toga nužne civilne udruge kao korektiv. Povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević naglasila je da usprkos nalazima USKOK-a, ni Grad ni političke elite ne reagiraju na Varšavsku. A da joj je dosta "starih faca s debelim džepovima koje kroje sudbinu grada" kazala je zagrebačka reperica Mirela Priselac – Remi, dodajući kako u Hrvatskoj svi znaju što se događa, ali nitko nema hrabrosti dići glas. Stoga se nada da će borba u Varšavskoj probiti led.  

Teodor Celakoski iz Prava na Grad najavio je eskalaciju aktivnosti aktivista po cijeloj zemlji.

- Želimo da se pitanje javnog dobra postavi kao temeljno političko pitanje u Hrvatskoj, a ne da ga se kao sada tretira kao trećerazredno – rekao je.

Komentara 39

Avatar DucMan
DucMan
19:16 14.07.2010.

Samo vi protestirajte u Varšavskoj dok nam Šuker zadužuje i praunuke. To je baš fora. A javne osobe ko javne osobe... obećaj im objavljivanje imena i oni potpisuju. Čast izuzecima, naravno. Vrijeme je da se konačno počne s tim radovma ukoliko nema zakonskih prepreka. Treba raditi.

Avatar comparator
comparator
14:29 15.07.2010.

Ova svita što je podpisala podršku je poznata kao družina s lijeve strane.Ni jedan podpis me ne začuđuje niti ne zabrinjava osim poziva kojeg su poslali Bad blou boysima koji slove kao razbijaći bez mozga.Tko ih organizira i plača sad se vidi.

Avatar ludi kekec
ludi kekec
23:29 15.07.2010.

MILICIJA opet dejstvuje... isti su kao i u Jugi.... fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije