Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijeti najezda

10 savjeta kako se obraniti od napasnika – komaraca i krpelja

komarac
Robert Anić/Pixsell
07.05.2013.
u 09:55

Tigrasti komarci napadaju i danju i noću, naši domaći najaktivniji su predvečer, noću i rano ujutro. Kad su komarci najaktivniji, izbjegavajte boravak na otvorenom i zatvorite prozore.

1. Sve potencijalne rezervoare vode, primjerice vodu u tanjurićima tegli za cvijeće, dječjim kanticama, posudama u dvorištu i slično, prolijte, a vodu u dječjim bazenima i vazama mijenjajte!

2. Redovito koristite repelente. Namažite i kožu i poprskajte odjeću. Repelenti štite samo djelomično, a najbolje je koristiti one koje preporučuje američki Center for Disease Control i sadrže DEET. To se može provjeriti na deklaraciji proizvoda.

3. Kada odlazite u prirodu, odjenite duge rukave, duge hlače i čarape.

4. Uključite klimu. U područjima gdje su najezde komaraca česte, stavite mreže na prozore.

5. Nakon boravka u prirodi pregledajte cijelo tijelo i kosu. Uočite li krpelja, skinite ga sterilnom pincetom. Prebrišite je alkoholom ili kratko držite na otvorenom plamenu. Krpelja nemojte trgati, gušiti uljem ili alkoholom jer će povratiti, a taj sadržaj ući će u organizam. Krpelje prihvatite što bliže koži, polako okrenite lijevo i desno i povucite.

6. U područjima poput sjeverozapadne Hrvatske, osobe koje često borave u prirodi trebale bi se cijepiti. Sve o cijepljenju može se doznati u Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

7. Kada odlazite u prirodu, nosite svjetliju odjeću jer se tako krpelj lakše primijeti.

8. Redovito kontrolirajte i kućne ljubimce, pse i mačke.

9. Tigrasti komarci napadaju i danju i noću, naši domaći najaktivniji su predvečer, noću i rano ujutro. Kad su komarci najaktivniji izbjegavajte boravak na otvorenom i zatvorite prozore.

10. Ne palite svjetlo pri otvorenom prozoru. 

>>Najezda komaraca u Zagrebu jer kasne sa zaprašivanjem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije