Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA I PROTIV

Sučelili smo 'U ime obitelji' i 'Građani glasaju protiv': Tko ima bolje argumente?

prokontra
Foto: Pixsell
1/3
28.11.2013.
u 16:06

U nedjelju 1. prosinca u Hrvatskoj će se održati referendum s pitanjem: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca? Koji su argumenti za, a koji protiv na odgovor na referendumsko pitanje odgovaraju nam iz Građanske inicijative "U ime obitelji", odnosno iz udruge "Građani glasaju protiv."

Sučeljavanje: Za i Protiv


Protiv manipulacija!

1.12. donosi se odluka o tome hoćemo li kao većina uzeti sebi za pravo da odlučujemo o životima i sudbinama neke manjine. Svatko od nas ima neku karakteristiku zbog koje je drugačiji od većine, ali sigurno ne bismo željeli da ih se procjenjuje ili isključuje samo na tom temelju. Onog trenutka kad većina odluči dominirati manjinama, otvara se put u totalitarizam.

Velik broj potpisa za referendum posljedica je manipulacije pitanjem koje traži potvrđivanje nečega što ionako već postoji kao uvriježena i neupitna praksa te odredba Obiteljskog zakona. Pitanje  je naoko nevažno i dobronamjerno, ali javna rasprava i mobilizacija građana gradi se na zastrašivanju mogućim brakovima i posvajanjem djece od strane istospolnih parova.

Međutim, jedino što se planira je da se obiteljske zajednice istospolnih parova nazivaju životnim partnerstvom, a ne brakom, i to bez mogućnosti posvajanja djece. Stoga će referendum, ukoliko prođe, na pravnoj i simboličkoj razini omalovažiti izvanbračne heteroseksualne obitelji koje su dosad, kroz Obiteljski zakon, bile izjednačene s bračnim zajednicama. Zar bismo trebali biti ponosni što gazimo prava samohranih majki i očeva, udovaca i udovica, da djeci bez roditelja uskraćujemo pravo na ljubav djedova i baka?

Radikali nameću svjetonazor

Iza „građanske inicijative“ U ime obitelji stoji dokazano ekonomski moćna elita koja zajedno s Katoličkom crkvom nastoji ojačati poziciju radikalne desnice na političkoj sceni. Vođe inicijative su ujedno i vođe konzervativnog političkog programa stranke HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku koja traži zabranu abortusa i medicinski potpomognute oplodnje. Nakon nekoliko neuspjeha na izborima, sada se bespotrebnim referendumom otvara put ograničavanju prava: razvod braka, korištenje kontracepcije, pobačaj, medicinski potpomognuta oplodnja.

Radi se o manipulaciji referendumom kao demokratskim instrumentom za postizanje krajnje nedemokratskog cilja – nametanja ograničavajućeg i isključujućeg svjetonazora u najviši pravni akt sekularne države, bez dovoljno vremena za informiranu raspravu i bez minimalne transparentnosti izvora prihoda.

Nemojte kapitulirati

Mi  kao građani ne možemo bojkotirati referendum jer u ovom slučaju ne postoji obaveza izlaska preko 50% birača. SVI SMO ODGOVORNI za izgradnju tolerantne, demokratske Hrvatske koje se nećemo sramiti u budućnosti. Ostanak kod kuće NIJE ISKAZ OTPORA, VEĆ KAPITULACIJA pred onima koji su glasniji, bezosjećajniji i bogatiji od nas!

Izađite i glasajte protiv jer: - obitelj nije isto što i brak,
-    svaka obitelj je jednako vrijedna i treba zaštitu,
-    većina ne smije ugrožavati slabije,
-    nitko nikome nema pravo određivanja s kim će i u kakvoj zajednici živjeti,
-    smo svi ravnopravni i jednako vrijedni građani,
-    država treba štititi i poštivati svakog pojedinca,
-    ne treba zabraniti razvod, kontracepciju, pobačaj, medicinski potpomognutu oplodnju,
-    Hrvatska treba ostati svjetovna država u kojoj svatko ima pravo na vlastito vjersko opredjeljenje, ali vjerskim normama nije mjesto u Ustavu.


U ime obitelji: Zašto u nedjelju zaokružiti ZA?

Nedjeljnim referendumom građani imaju priliku reći što je za njih brak i u kakvom društvu žele živjeti. Ustavnom definicijom braka onemogućuje se da samovoljni političari proizvoljno redefiniraju brak i obitelj već će o tako važnom pitanju odlučivati sami građani.

Glavni ciljevi ovog referenduma su osigurati da Ustav i zakoni Republike Hrvatske definiraju brak jedino kao životnu zajednicu žene i muškarca, jamčiti zakonsku zaštitu djece, braka i obitelji te spriječiti izjednačavanje istospolne zajednice i braka. Također, iznimno nam je bitno zaštititi djecu od posvajanja od strane istospolnih parova.

Ustavna zaštita braka nikome ne priječi stil života

Ustavna zaštita braka ni na koji način ne priječi ikome da potpuno slobodno odabere stil života kojim želi živjeti i da izabire svog životnog partnera. Međutim, istospolne zajednice se očito razlikuju od braka i zbog toga ih i treba posebno regulirati.

Različite vrste ljudskih zajednica imaju svoje posebnosti, ali jedino muškarac i žena imaju potencijal stvaranja novog života i u pravilu je takvo okruženje pruža najbolje uvjete za odgoj djeteta. To je glavni razlog zbog kojeg gotovo sva društva prepoznaju i priznaju poseban društveni i zakonodavni status bračne zajednice. Trenutno, od gotovo 205 država u svijetu, samo je njih petnaest odlučilo zakonski redefinirati brak, uz velika protivljenja građana.

Svako dijete treba majku i oca

Svako dijete treba majku i oca i kad god je to moguće, društvo to treba osigurati. Nitko nema pravo unaprijed stvarati takve uvjete u kojem bi djetetu bila oduzeta majka ili otac. Upravo žena i muškarac svojom ljubavlju i brigom, u komplementarnosti, mogu djetetu pružiti najbolje okruženje za rast i razvoj njegove ličnosti. I mama i tata imaju bitne, ali različite uloge u odgoju djeteta.

U državama u kojima su političari redefinirali brak danas nažalost svjedočimo korištenju prisilnih zakonskih mehanizama kako bi se marginalizirali ili čak i penalizirali svi oni građani koji smatraju da je brak zajednica žene i muškarca.

Također, ne postoji niti jedna država koja je zakonski omogućila da istospolni parovi posvajaju djecu, a da nije prethodno redefinirala brak. Bez ikakvog poštovanja za različite svjetonazore samih roditelja, kroz obrazovne sustave tih zemalja, od vrtića do fakulteta, promovira se homoseksualni životni stil, a stajališta o posebnosti zajednice muškarca i žene proglašavaju „govorom mržnje“.

Mnoge agencije za posvajanje u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu morale su prestati sa svojim djelovanjem jer su se protivili smještanju djece kod homoseksualnih parova pod jednakim, ili čak privilegiranim uvjetima u odnosu na parove žene i muškarca.

Brak ima posebnu društvenu vrijednost, a potpora njegovoj ustavnoj zaštiti je toliko široka da usprkos otvorenoj Vladinoj kampanji protiv referenduma i pritiscima, čak 40 posto birača SDP-a izjavljuje da će u nedjelju zaokružiti ZA.

Brak kao zajednica žene i muškarca temelj su obitelji koja je osnova svakog društva i zato je iznimno važno da potakneš što više prijatelja i rodbine da u nedjelju izađu na birališta i zaokruže ZA!

Ključne riječi

Komentara 154

Avatar pretplatniik
pretplatniik
16:22 28.11.2013.

ZA! brak jednog muškarca i žene nije ista stvar šta i zajednica dvije osobe istog spola.Dobro razlikovati ne znači diskriminirati nego upravo suprotno - poštivati! razdvojiti dvije stvarnosti da bi ih se moglo vrednovati na pravi način ne znači diskriminirati.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
16:24 28.11.2013.

Za.

BO
boris
16:26 28.11.2013.

glasamo ZA prirodnu vezu muškarca i žene, oca i majke, nedajmo se u zadnji čas obeshrabriti krivim argumentima, nedajmo razarati veliku vrijednost obitelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije