Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kampanja glasaj protiv:

'HRT je pristran, nije osigurao jednakost uoči referenduma'

Kampanja Glasaj protiv
Foto: Pixsell
1/2
27.11.2013.
u 17:23

Kampanja Glasaj protiv nezadovoljna je stavom javne televizije u vezi jednake zastupljenosti obiju strana uoči referenduma, te traži od HRT-a da osigura javnu debatu. Dodaju da je HRT pristran jer u religijskom programu zastupa samo stranu 'za' referendum

Kampanja Glasaj protiv nezadovoljna je stavom javne televizije da se ne organizira posebna emisija radi referendumske debate, na kojoj bi strane 'za' i 'protiv' predstavila svoje argumente uoči predstojećeg referenduma o ustavnoj definiciji braka, priopćila je Kampanja u otvorenom pismu vodstvu Hrvatske radiotelevizije.

- U cilju poštivanja odredbi Venecijanske komisije o Standardima dobre prakse pri provedbi referenduma, a koje naglašavaju važnost javne televizije u obavještavanju javnosti o referendumskom pitanju i proceduri, te jednakoj zastupljenosti obje strane u javnom prostoru, smatramo je funkcija javne televizije (dakle HRT-a) osigurati prostor za razmjenu mišljenja kako bi građani i građanke mogli biti upoznati sa svim argumentima.

No, javna TV uopće nije javnost informirala o ključnim aspektima referenduma (poput onoga da uspjeh referenduma ne ovisi o izlaznosti, jer nema određene kvote, pa neizlazak ne utječe na rezultat) - upućuju iz Kampanje, i nastavljaju:

- U religijskom se programu, primjerice, nije primijenilo načelo o jednakoj zastupljenosti obiju strana, a koje je bilo uvjet za objavu vijesti u informativnim emisijama. Time je narušeno ravnoteža zastupljenosti referendumskih strana, jer se u religijskom programu otvoreno agitira isključivo za stranu 'za'.

Zbog toga Kampanja Glasaj protiv, u priopćenju koje potpisuje Sandra Benčić, traži izjašnjavanje Povjerenstva za referendum, koje bi ustanovilo je li bilo pristranosti religijskoga programa, te zahtijeva, u cilju jednake zastupljenosti obiju strana, da se "izbalansiraju emisije religijskog i informativnog programa i osigura predreferendumska debata na jednaka način kao i ona s političkim strankama prije izbora".
 

Ključne riječi

Komentara 23

SP
Spezispezi
18:21 27.11.2013.

Sumrak ljudske pameti i suspenzija mozga - komunizam se vratio u najgorem obliku. Baš svi mediji agitiraju za jednu stranu, čak i Večernjak koji je do sada barem bio negdje neutralan, pa malo dao jednima malo drugima, sada je stao totalno na stranu jugoslovena. Osim portala dnevno.hr ne možeš pročitati slobodnu misao više na netu. Strašno do kud smo došli...zato ZA.

DU
Deleted user
18:58 27.11.2013.

Kako ona to misli da religijski program moze biti protiv braka??????

ML
Mlad75
18:52 27.11.2013.

mašinerija homoseksualaca radi perfektno.....svatko je mogao vidjeti da se u zadnja dva tjedna promovira kampanja protiv kao jedina mogućnost na HTV-u sami novinari su stali uz bok inicijative protiv, novine se pune člancima protiv inicijatora referenduma ( čast izuzetcima koji imaju svoje kolumne i valjda jedino tu nemogu utjecat) i sad se poteže za ovakvim spinom kao ni su zanemareni i ugroženi od strane medija. Molim sve one ljude koji su ZA da ne propuste priliku izaći na reherendum, da im ne bude hladno otići do referendumskog mjesta i time jasno daju do znanja da su protiv onih koji mrze sve normalno i moralno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije