Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbrka s papirima

Grad zove roditelje: Prijavljujte one s lažnim prihodima

'24.01.2012., Zagreb - Jaslicka djeca u djecjem vrticu Botinec uce talijanski jezik kroz igru i ples. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
'Borna Filic/PIXSELL'
09.01.2013.
u 10:05

Roditelji su zbunjeni raznim datumima za predaju papira koji bi im trebali umanjiti sudjelovanje u plaćanju ekonomske cijene vrtića

Brojni su roditelji za upise svoje djece u vrtiće od ponedjeljka počeli skupljati potrebnu dokumentaciju, ali i dalje s velikim upitnikom iznad glave.

Rok za povlastice

Iako su svi vrtići i Gradski ured za obrazovanje objavili detaljnu obavijest o tome da se potpisane izjave o članovima zajedničkog kućanstva i njihovim prihodima u prethodnoj godini trebaju predati do 18. siječnja, a ostala dokumentacija do 31. ožujka, neki su još uvijek zbunjeni cijelom procedurom. Tako su nam se javili neki od roditelja koji su jučer bili u dječjim vrtićima Milana Sachsa i Medo Brundo, tvrdeći kako tamo stoji obavijest da je rok predaje cijele dokumentacije za upis do 31. siječnja.

– To je netočna informacija. U svim vrtićima u gradu stoji obavijest koju smo dobili od Grada. Dakle, rok za predaju potpune dokumentacije je 31. ožujka – kazala je Vesna Marić, ravnateljica vrtića Medo Brundo u Dubravi.

Osim datumima, roditelji su zbunjeni i samim modelom plaćanja, odnosno, gomilom dokumentacije koju moraju dostaviti da bi ostvarili neke povlastice.

Građanska odgovornost

Mnoge od njih zanima, primjerice, što se događa ako se jednom ili oba roditelja smanji plaća u 2013. ili, u najgorem slučaju, ostanu bez posla. Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, objasnio je kako će se, ako se utvrde, takve situacije uvažavati, pa će se cijena vrtića za takve slučajeve smanjiti.

– Za upis se prilaže dokumentacija o prihodima iz protekle godine. Ako dođe do promjene, odnosno smanjenja prihoda, roditelji će ući u socijalnu kategoriju i manje plaćati vrtić – poručio je pročelnik Lovrić.

Na pitanje o tome kako spriječiti da neki pojedinac, primjerice, obrtnik prijavi minimalac i plaća minimalnu cijenu vrtića, a istovremeno se časti skupocjenim skijanjem ili novim automobilom, Lovrić kaže da to nije u nadležnosti lokalne samouprave.

– U takvim je slučajevima ključna građanska odgovornost. Ako građanin sazna za spomenuti slučaj, dužan ga je prijaviti poreznoj upravi. Svjesni smo da ovo nije idealan model, ali je najbolji koji trenutačno imamo – istaknuo je Lovrić.

>>Bandić se ispričao: Vjerujem na riječ kolika su vam primanja

>>Pobuna roditelja – vrtić 600 
kuna zakasne li s papirima

Komentara 15

DU
Deleted user
11:25 09.01.2013.

@ suludisumar cesto se slazem s tobom, ali ovaj put ne. Za 600 kn ti ne treba nikakva dokumentacija. Vrtic je dobar za djecu radi socijalizacije i stjecanja imuniteta.

MA
maaraa
14:44 09.01.2013.

Zašto tražite to od roditelja.Samo se s vremena na vrijeme "nacrtajte" ispred vrtića i pogledajte te "jadne automobile i vlasnike" bit će vam jasno koliko tko ima novaca, a ne koliko zarađuje.Svi zarađuju minimalno ili nikako a "lova do krova" Čiji roditelji iimaju novaca za održavanje dva malo skuplja automobila,markiranu odjeću za sebe i dijete imaju i za vrtić............

ME
Medici
11:17 09.01.2013.

Koji klinac radi Porezna uprava. Zašto se više ne umreže MUP, POrezna i sva ostala ekipa koju plaćamo. Sramotno je to. Fuj. Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije