Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budite spremni

6 zlatnih pravila pripreme vozila za zimske uvjete vožnje

zimski uvjeti na cesti
Foto: Thinkstock
04.11.2016.
u 08:45

Ne čekajte prvi snijeg, odmah krenite pripremati svog limenog ljubimca za ekstremne zimske uvjete

Iako kalendarski zima još nije ni blizu, hladnije vrijeme i zimski uvjeti su pred nama. Čim temperature padnu ispod 7°C, automatski stupaju na snagu i zimski uvjeti vožnje na cesti. Kolnici su češće mokri i skliski, a u najgorim slučajevima i zaleđeni. Kada snijeg zapadne, briga o vašem limenom ljubimcu trebala bi biti još veća. Kako biste se što bolje pripremili za zimske uvjete vožnje, donosimo vam šest zlatnih pravila koja će vam pomoći da vi i vaš limeni ljubimac spremni dočekate prvi snijeg.

1. Postavite zimske gume
To su gume s oznakom „M+S“ koje su boljih i postojanijih svojstava pri zimskim uvjetima vožnje od drugih guma. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kada na cestama nastupe zimski uvjeti, potrebno je, dakle, posjedovati adekvatnu zimsku opremu. To znači da morate imati zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Kako su se temperature već počele kretati oko nule, poželjno je radi povećanja sigurnosti u prometu na cestama gume već sada zamijeniti, a ne da se čeka prvi snijeg. Osim toga, zamjenom ćete produljiti vijek trajanja ljetnih guma.

Foto: PR FOTO

2. Provjerite stanje filtra goriva
Iako proizvođači goriva prilagođavaju kvalitetu goriva zimskim uvjetima, često zimi čujemo da vozilo ne može upaliti i da se ˝muči˝ jer se gorivo „zaledilo“. Taj problem imaju vozila s pogonom na dizelska goriva gdje se parafin u gorivu kristalizira i začepljuje crijeva i filtre goriva pa čak i elemente sustava ubrizgavanja. Noviji automobili opremljeni su filtrima koji imaju predgrijavanje goriva pa se kod njih ovaj problem pojavljuje u manjem broju slučajeva. Najmanje što možete napraviti jest da provjerite kada ste zadnji put mijenjali filtar goriva i, ako je potrebno, zamijenite ga. Neki filtri imaju mogućnost ispuštanja vode koja se u filtru nataloži tijekom ljetnih mjeseci, pa je dobro ispustiti tu vodu.

3. Provjerite stanje akumulatora
Opće je poznato da akumulatori padom temperature gube svoj kapacitet. Njemu se može životni vijek produljiti kontroliranjem razine elektrolita ako je to moguće. Bitno je da su ćelije uvijek prekrivene elektrolitom. U slučaju da nedostaje elektrolita, u ćelije akumulatora, gdje je to potrebno, treba dodati destiliranu vodu tako da elektrolit prekrije ćelije.

4. Provjetravanje i grijanje vjetrobrana
Za sigurnu vožnju vrlo je bitno i vidno polje vozača koje je u zimskim uvjetima vožnje najčešće zamagljeno ili zaleđeno. Iz tog razloga ispravnost ventilacije i grijanja vjetrobranskog stakla je neophodna, a također će vam grijanje pomoći i dok svako jutro prije posla čistite staklene površine od leda ili snijega. Dok čistite staklene površine, pazite i na staklo koje čistite.

Foto: PR FOTO

5. Zagrijte motor prije kretanja
U zimskim uvjetima, prije kretanja, pustite da motor malo radi u praznom hodu kako bi se maziva i dijelovi motora zagrijali što bliže radnoj temperaturi, čime ćete produljiti vijek trajanja motora.

6. Sanirajte oštećenja
Ako su dijelovi podvozja ili pragovi ogrebani ili oštećeni, prije zime preporučljivo je ta oštećenja sanirati kako sol, koja se koristi za posipavanje cesta, ne bi dodatno pospješila i ubrzala koroziju.

Sadržaj omogućio CVH

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije