Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epsko putovanje vlakom

Vlakom kroz Stjenjak

Vlakom kroz Stjenjak
Foto: Shutterstock
1/4
28.10.2015.
u 07:29

Još od svojih početaka u devetnaestom stoljeću turističko putovanje vlakom nije bilo samo putovanje kako bi se stiglo na odredište, već cijeli jedan doživljaj prožet osjećajem pustolovine i romantike. Vlakovi su prelazili nepregledne ravnice, vrtoglavo visoke prijevoje, doline rijeka i kanjone, cijele kontinente. Bila je to era Orient Expressa, Transsibirske željeznice i Maharajas' Expressa...

Još od svojih početaka u devetnaestom stoljeću turističko putovanje vlakom nije bilo samo putovanje kako bi se stiglo na odredište, već cijeli jedan doživljaj prožet osjećajem pustolovine i romantike. Vlakovi su prelazili nepregledne ravnice, vrtoglavo visoke prijevoje, doline rijeka i kanjone, cijele kontinente.
Bila je to era Orient Expressa, Transsibirske željeznice i Maharajas' Expressa, vrijeme kada su se vlakovi zaustavljali na kićenim peronima metropola, na postajama usred ničega, vrijeme kada se posluživao čaj u pet.
Na sreću, epske rute kroz dramatične pejzaže postoje i danas, a vlakovi su oni isti, stari ili nešto moderniji i svi sa svrhom uživanja u onome što se odigrava između dviju postaja.
Jedan od najdramatičnijih događaja u povijesti željeznice je spajanje istoka i zapada američkog kontinenta. Svake godine od travnja do listopada, kroz svojih pet ruta, kompanija Rocky Mountaineer približava putnicima nevjerojatan pothvat prolaska kroz kanadski dio Stjenjaka, Rocky Mountains. I dok su nekada graditelji ostavljali svoje živote uz prugu, a vlakovima su prijetili veliki odroni, danas se turisti voze u vagonima s panoramskim prozorima i staklenim krovovima, na raspolaganju su im vrhunski chefovi i vodiči puni znanja, a spazi li vlakovođa orla ili losa, usporit će vožnju kako bi svatko od putnika došao do nezaboravne fotografije. Na Rocky Mountaineer vlakovima putnici su gosti i njihovo zadovoljstvo je najvažnije. Jedino kada je riječ o jutarnjem buđenju, može doći do razilaženja između organizatora i gosta u shvaćanju pojma "zadovoljstvo". Dani često započinju prije izlaska sunca, jer Kanada je prostrana i potrebno je prijeći stotine kilometara između dva odredišta. No, uz ukusan doručak brzo se zaboravlja zvonjava budilice.  
Ponos kompanije je "The First Passage to the West", ruta koja kreće iz Vancouvera i prolazi kroz impresivne pejzaže Britanske Kolumbije i Alberte sa zaustavljanjima i noćenjima u mjestima Kamloops, Banff i Lake Louise ili Calgary. Tako se noći u mjestu Kamloops čije ime na jeziku naroda Shuswap znači "mjesto gdje se sastaju dvije vode". Pri tome se misli na sjevernu i južnu rijeku Thompson. Nezaboravna je i vožnja kroz Nacionalni park Banff ili pogled na Lake Louise, najpoznatije ledenjačko jezero Kanade i svakako najljepše u Sjevernoj Americi. Njegove tirkizne vode previše su hladne za kupanje, ali ugodno poslijepodne možete provesti veslajući u kanuu. Za ljubitelje sporta, pogled na neke od najznačajnijih skijaških staza ili olimpijska borilišta prava je poslastica.
Dani provedeni u vlaku mogu se kombinirati i s danima autobusnih obilazaka područja do kojih pruga ne dopire. Sasvim nadrealna kombinacija je ona koja povezuje vlak kroz Stjenjak i krstarenje uz obale Aljaske. Ponuda tura je takva da je putnik u nedoumici koju odabrati. 
Iako postoje različite cjenovne kategorije vagona i hotela, putovanje vlakom Rocky Mountaineer pripada grupi skupljih putovanja. No, činjenica je da je to "jednom u životu" putovanje i da je vrijedno svakog potrošenog dolara.
 

Komentara 2

ZL
zlocinackaplatforma112
11:40 28.10.2015.

Daj nauči gdje se nalazi stjenjak pa onda pokušaj pisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije