Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turizam

Lorencin: Spašavamo Sunčani 
Hvar jer je ugrožen cijeli otok

hvar
Foto: Borna Filic/PIXSELL
19.12.2014.
u 18:54

Vlada i Orco usuglasili se o otpisu 273 milijuna kuna duga hvarskoj turističkoj tvrtki

Iako je bilo trzavica i nesuglasica, Vlada je nakon dugog procesa dogovaranja na telefonskoj sjednici u petak donijela odluku da će podržati plan i program financijskog restrukturiranja Sunčanog Hvara na ročištu sazvanom za 22. prosinca, a koji podrazumijeva otpis dugova od 273 milijuna kuna smanjenjem kapitala pa dokapitalizaciju dugom.

Država će tako otpisati oko 100 milijuna kuna, što kroz CERP, što kroz Poreznu upravu, ali zadržat će udio od oko 32 posto u hvarskoj tvrtki. Odlukom se, kažu u Vladi, otvara mogućnost prekidanja međunarodne arbitraže te se stvaraju uvjeti za konačnu privatizaciju društva.Podsjetimo, luksemburška tvrtka Orco Property putem arbitraže od države potražuje 32 milijuna eura tvrdeći da je Hrvatska naštetila njezinu poslovanju jer nije ulagala u Sunčani Hvar.

– Ovo je potez kojim smo osigurali kontinuitet poslovanja Sunčanog Hvara. Sad imamo pretpostavke da se prihvati program restrukturiranja i povuče arbitražni postupak između Vlade i Orca. Iako, ima još koraka nužnih za ozdravljenje hvarske tvrtke. Ključna je predstečajna nagodba, a Nagodbeno vijeće sastaje se u ponedjeljak – kaže ministar turizma Darko Lorencin, koji je i šef Vladina pregovaračkog tima s Orcom.

– Ovu sam priču zatekao, a stara je cijelo desetljeće, koliko je prošlo od potpisivanja sporazuma s Orcom. Rukovodimo se time da tvrtku Sunčani Hvar treba sačuvati, a svaka drukčija odluka bila bi pogubna ne samo za tu tvrtku nego za cijeli otok Hvar – smatra Lorencin.

Predsjednica uprave Sunčanog Hvara Gordana Tomičić kaže da nema komentara dok se ne potpiše sporazum između dioničara. Doznajemo samo da Sunčani Hvar godinu završava kao rekordnu. Za jedanaest mjeseci ostvaren je rast prihoda iz osnovne djelatnosti za 6,9% te rast operativne dobiti za 17,2%.

Društvo od početka restrukturiranja 2010. godine do sada, u periodu bez investicija, bilježi rast prihoda iz osnovne djelatnosti 33% i rast prosječne cijene noćenja za gotovo 25%. Operativna dobit u 2014. je jedanaest puta veća nego 2010. i Društvo će, poručuju iz tvrtke, biti sposobno servisirati obaveze, ali i pokrenuti investicijski ciklus.

Tijekom poslijepodneva iz Luxemburga se oglasila i Orco Property Group. O potpisanom Memorandum o razumijevanju između Orco Property Group-a, Prime Tourist Resorts-a i Republike Hrvatske kažu da osigurava  financijsku konsolidaciju i očuvanje Sunčanog Hvara. U priopćenju se, među ostalim ističe kako je Memorandumom o razumijevanju definirano i ukidanje daljnjih upravljačkih aranžmana između društva Sunčani Hvar i Orco Property Group-a kao i namjera daljnjih razgovora o mogućoj kupnji dionica Sunčanog Hvara koje su trenutno u vlasništvu RH. Iz Orca, također, poručuju da Memorandum omogućava i očuvanje radnih mjesta unutar kompanije, kao i daljnji razvoj Hvara kao turističke destinacije.

>> Oprašta se dug od 273 mil. kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije