Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba na Palmižani

Živko Grozdanić Gera nakon trideset godina ponovno na Palmižani

30.05.2016.
u 10:34

Vojvođanski slikar i kipar Živko Grozdanić Gera izlaže na Palmižani

Vojvođanski slikar i kipar Živko Grozdanić Gera nakon trideset godina izlaže na Palmižani. Do 1. lipnja može se vidjeti izložba “Crteži iz raja ili alegorija o raju” na živopisnoj terasi Meneghello.

Grozdanić je 1983. godine diplomirao na ALU u Sarajevu u klasi Ljubomira Perčinlića, a često je stvarao na Hvaru i izlagao u hvarskim galerijama.

Grozdanić je sada na Palmižani izložio četrdesetak crteža manjeg formata, izrađenih na podlogama od papira koji se koriste kao filteri za vino, nastalih na Palmižani.

Grozdanić je umjetnik koji je izlagao u brojnim hrvatskim galerijama, a pred rat je sudjelovao u Rijeci na XIII. Bijenalu mladih izloživši ciklus Kiefer-Knifer kojim se, kako se navodi u katalogu palmižanske izložbe, suprotstavio nacionalističkoj politici i politici Slobodana Miloševića.

Tako je razočaran događanjima u svojoj zemlji Grozdanić izabrao radove angažiranog njemačkog slikara Anselma Kiefera te u njih unio meandre hrvatskog umjetnika Julija Knifera. Taj ciklus umjetnik ponovno istražuje zadnjih godina, a bit će prikazan u jesenskoj izložbi na terasi Meneghello.

U ciklusu “Meteorska kiša” umjetnik je doveo u pitanje ulogu Crkve u demokratskim promjenama, dok za performans “Alegorija o premijeru“ s razbijanjem dvadesetak bista s likom sadašnjeg srpskog premijera nije dobio javni prostor pa ga je izveo u svom dvorištu blizu Vršca.

– Ne radi se o određenoj osobi, već o ulozi koju je preuzela neka osoba i onda se potpuno promijenila pod utjecajem moći koju je novim ruhom dobila. Svjedoci smo da izlaganje radova koji pokazuju politički stav danas kod nas nije moguće. Prolazi isključivo umjetnost koja proizvodi estetske predmete, a kada je u pitanju prezentacija umjetnosti koja proizvodi stavove, onda se javlja veliki problem – ističe Grozdanić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije