Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grafički dizajn 1980-ih

Velika MoMA uvrstila 38 radova Mirka Ilića u svoju stalnu zbirku

mirko ilić
Foto: Mirko Ilić
1/4
24.08.2015.
u 15:52


Muzej u svojoj zbirci već ima Bućana, Vaništu, Kožarića, Picelja... VELIK USPJEH privatna kolekcija poslovnjaka krešimira penavića preselila Se u jedan od najvećih i najvažnijih muzeja na svijetu

Velike vijesti ovog su vikenda došle iz New Yorka. Muzej moderne umjetnosti MoMA, jedan od najvećih i najvažnijih na svijetu, u svoju je stalnu zbirku uvrstio čak 38 djela našeg grafičkog dizajnera s newyorškom adresom Mirka Ilića.

Riječ je o djelima nastalima krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, kada je taj umjetnik živio i radio u Zagrebu. Među djelima koje je Ilić ustupio MoMA-i, recimo, naslovnice su ploča "Doživjeti stotu" Bijelog dugmeta u više verzija, "A što da radim / Balkan" Azre, "Heroj ulice" Prljavog kazališta i drugih djela koja su obilježila povijest rocka na ovim prostorima, zatim stripovi koje je Ilić radio za Polet, uključujući table legendarnog "Debil bluza", naslovnice časopisa "Danas" te kazališne plakate za zagrebačku studentsku predstavu "Patnje mladog Werthera", "Paklenu naranču" u Teatru &TD ili pak za monolog Rade Đuričin inspiriran knjigom "Strah od letenja" Erice Jong.

Privatna donacija

Radovi su već pobrojeni na web-stranici MoMA-e, na kojoj se navodi da su do muzeja došli kao dar privatnog kolekcionara Krešimira Penavića, poslovnog čovjeka koji u New Yorku vodi Zakladu AIC koja je u nekoliko navrata pomagala socijalno ugroženim skupinama u Hrvatskoj, a logotip im je dizajnirao upravo Ilić, s kojim često surađuju.

Inače, Mirko Ilić prije mjesec dana MoMA-i je donirao prvih 69 brojeva kultnog studentskog časopisa Polet, koji su pohranjeni u muzejskoj biblioteci.

– Da mi je netko 1976. rekao da ćemo završiti u MoMA-i, vjerojatno bih ga prvo pitao o čemu je riječ i što to puši – prisjetio se tada naš poznati dizajner, kojeg u muzeju navode kao Amerikanca rođenog u BiH.

Hrvatski autori dobro su poznati kustosima i posjetiteljima MoMA-e. Autori poput Borisa Bućana, Ivana Picelja, Ivana Kožarića, Tomislava Vanište i drugih velikana hrvatske likovne umjetnosti već su uvršteni u stalni postav muzeja, a Sanja Iveković krajem 2011. tamo je imala veliku i vrlo uspješnu retrospektivu nazvanu "Sweet Violence".

Prizori Zagreba

Već 2012. u MoMA-i se održala i izložba "Scenes from Zagreb: Artists' Publication of the New Art Practice" na kojoj su newyorškoj publici predstavljeni radovi niza naših umjetnika među kojima su bili Braco Dimitrijević, Mladen Stilinović, Tomislav Gotovac, Dalibor Martinis, Vladimir Gudac, Boris Demur, Željko Jerman, Vlado Martek, Vlasta Delimar, Sven Stilinović i Fedor Vučemilović.

U kolekciji MoMA-e pohranjeno je i osam ilustracija Davora Vrankića, a među najmlađim Hrvatima u golemoj MoMA-inoj zbirci Riječanin je David Maljković, koji već godinama najviše radi u inozemstvu.

Muzej MoMA osnovali su, među ostalima, članovi obitelji Rockefeller 1929. Na prvoj izložbi predstavili su posuđene radove Van Gogha, Gauguina, Cézannea i Seurata, a 1935. imali su prvu samostalnu izložbu Vincenta van Gogha. Danas samo knjižnica MoMA-e sadrži oko 350 tisuća tiskovina, u kolekciji ima oko 150 tisuća umjetnina te oko 22 tisuće filmova i četiri milijuna filmskih dijapozitiva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije