Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI UMJETNIK

Uzvanici odjeveni u crno ispunili Umjetnički paviljon na otvaranju izložbe Alberta Giacomettija

giacometti
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/15
20.09.2016.
u 23:03

Rekvijemskom ugođaju pridonosile su i video-instalacije Zorana Marinovića i belgijskog RTL-a snimljene u aktualnim ratnim zonama u Aziji i Africi i za nedavnog terorističkog napada na aerodromu u Bruxellesu

Brojni uzvanici uglavnom odjeveni u crno kao što je to nalagala i pozivnica ispunili su zagrebački Umjetnički paviljon na otvaranju izložbe skulptura, crteža i litografija Alberta Giacomettija. Crna odjeća uklopila se u zatamnjenu unutrašnjost stare izložbene dvorane kako bi se naglasila dramatičnost Giacomettijevih programatskih skulptura Čovjek koji hoda i Žene iz Venecije.

Rekvijemskom ugođaju pridonosile su i video-instalacije Zorana Marinovića i belgijskog RTL-a snimljene u aktualnim ratnim zonama u Aziji i Africi i za nedavnog terorističkog napada na aerodromu u Bruxellesu. Izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, dok je ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao da u Giacomettijevim skulpturama možemo prepoznati modernog, posrnulog čovjeka, tj. sebe.

Autorica izložbe i ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić rekla je da Giacomettijeve skulpture pokazuju čovjeka koji je izašao iz fizičkih i duhovnih ruševina Drugog svjetskog rata, ali da nas i danas uznemiruju jer je umjetnik imao snagu proroka. Izložba iznimnih Giacomettijevih djela posuđenih od francuske Fondacije Maegh ostaje otvorena sve do 8. siječnja.

>> Nakon Miroa i Rodina, u Umjetnički paviljon stigao Giacometti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije