Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba Vere Fisher

Nestalna umjetnica pretakala je banalne motive u pop art kolaže

Vita cane, 1968.-1972., kolaž, MSU Vera Fisher
Foto: katalog Galerija RaGa
1/7
16.07.2014.
u 11:15

Predstavlja se opus nastao do 1989. godine, a izložba se može vidjeti do 3. rujna u Radničkoj galeriji

        Dionice opusa Vere Ficher (1925.-2009.) koji je nastajao od kraja 50-ih do 80-ih predstavljaju se izložbom “Preživjela” što se večeras u 20 sati otvara u Galeriji RaGa. Umjetnica je 60-ih prvim samostalnom izložbom predstavila značajne asemblaže Oka na limu.

Jedan od njih posuđen je za izložbu iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Na izložbi će se predstaviti i monografija “Od pop arta do misionarstva” povjesničarke umjetnosti Branke Hlevnjak o kojoj govore Ariana Kralj, Jasminka Domaš i Darija Alujević.

– Vera Ficher bila je popartistica što se vidi iz asemblaža i kolaža. Čupala je banalne stvari i pretakala ih u umjetnost – kaže Branka Hlevnjak. Leila Mehulić u predgovoru izložbe kaže da je egzistencijalno lutanje u mladenačkim godinama nagovijestilo nestalnu narav umjetničkog rukopisa. "U svijetu likovnosti razmjerno je malo autora koji su spremni u potpunosti izmijeniti svoj stil. Za takav suicid valja biti lišen karakterne samoobmane, biti dovoljno žilav i lud. Bez potrebe da se ukorijeni, Fischerova se svakog desetljeća preobražavala, pa su dionice opusa, koji je bujao od 1950-tih do kraja 1980-ih godina, dojmljiv dokaz jugoslavenske zastupljenosti na poligonu velikih umjetničkih pokreta."

>> Željezara je bila i umjetnički gigant

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije