Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba u Rovinju

Gorgona je bila kamenčić koji je pokrenuo lavinu novih avangardista

marinko sudac
Foto: Kolekcija Marinko Sudac
23.07.2015.
u 13:00

Izložba se održava u sklopu projekta "Umjetnik na odmoru" koji priređuje Kolekcija avangarde Marinko Sudac

Da se antičko čudovište Gorgona pokazalo dobrim za slavnu našu grupu umjetnika Gorgona – koja je djelovala od 1959. do 1966. preuzevši ime čudovišta iz pjesme istaknutog avangardista Dimitrija Bašičevića Mangelosa – istaknuo je povjesničar umjetnosti Jerko Ješa Denegri otvarajući u porečkoj Villi Polesini izložbu "Gorgona nekad i danas". Važan je to prilog četvrtome izdanju "Umjetnik na odmoru" koje u suradnji s turističkim sponzorom Valamarom priređuje Kolekcija avangarde Marinko Sudac.

Od rujna u MSU

U Polesini je izložba kratkog trajanja, no njezino se izdanje u rujnu seli u zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, uz što je akademski slikar i književnik Željko Kipke najavio i objavu monografije o Gorgoni u izdanju Instituta za istraživanje avangarde čiji je utemeljitelj kolekcionar Marinko Sudac. Grupa u kojoj su djelovali Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Miljenko Horvat, Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar, poticajna je ostala do danas jer su njezini akteri djelovali i poslije njezina kolektivnog rada. Povijest druge polovice 20. stoljeća to jasno pokazuje. Vaništa i Kožarić djeluju i danas, a na noge su digli konceptualu 70-ih i novu umjetničku praksu 80-ih. Ne uzvraćaju im samo Denegri i Kipke... Gorgona djeluje do danas poput lančane reakcije pa i nove generacije avangardnih umjetnika prepoznaju u Gorgoni energiju kakva i njih vuče u vode avangardne umjetničke misli.

U duhu vremena

Ješa Denegri jedan je od najvećih poznavatelja Gorgone i suputnik njezinih članova koje je osobno poznavao i s njima surađivao. Jasno je on tu naznačio kako je djelovanje Gorgone išlo mimo proklamiranih načela kojima su se umjetnici onog doba često prilagođavali. Gorgona je bila prije svega intelektualna zajednica u dosluhu s društvom i duhom vremena u kojem je djelovala, ali ne pod njihovom šapom. Članovi Gorgone ponašali su se kao nisu živjeli u komunizmu, kako je to zapisao Marijan Jevšovar. A na webu se može naći i sve što je Denegri govorio o Gorgoni na Izložbi "Gorgona nekad i danas" u newyorškoj MoMi potkraj 2012.

>>Zagrebačka Gorgona u galeriji Żak Branicka u središtu Berlina

>>Marinko Sudac: Ova izložba je kao da sam dobio Oscara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije